Malaezia şi-a rechemat ambasadorul de la Phenian, în urma scandalului privind uciderea lui Kim Jong Nam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Malaezia şi-a rechemat ambasador de la Phenian, în urma scandalului privind uciderea lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong Un, relatează BBC News.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului, diplomatul a fost rechemat pentru consultări.

De asemenea, Ministerul de Externe din Malaezia l-a convocat pe trimisul Phenianului, pentru că a acuzat Kuala Lumpur de colaborare cu “forţe ostile” şi că ar avea “ceva de ascuns”.

Malaezia era una dinte puţinele ţări care au menţinut relaţii diplomatice cu regimul nord-coreean, însă asasinatul le-a tensionat.

Guvernul de la Kuala Lumpur a refuzat să accepte cererile Coreei de de Nord pentru predarea trupului neînsufleţit al lui Kim înainte de a-i face autopsia.

Kim Jong Nam a fost asasinat pe aeroportul internaţional Kuala Lumpur, în timp ce se pregătea să plece la Macao. Două femei, suspectate că ar fi cele care i-au injectat otrava în corp liderului de la Phenian, le-au spus anchetatorilor că nu se cunoşteau şi că au fost convinse de către un ”bărbat misterios” că participă la filmarea unei farse TV.

Autorităţile din Malaezia caută în prezent patru bărbaţi nord-coreeni, despre care se crede, însă, că au fugit din ţară.

În 2001, Kim Jong Nam a fost reţinut pe un aeroport japonez după pentru că folosea un paşaport fals. Acesta s-a apărat, susţinând că voia să viziteze Disneyland Tokyo, iar ulterior a vizitat inclusiv Hong Kong, Macau şi China.

Anterior, fratele vitreg al dictatorului nord-coreean a supravieţuit în 2011 unei tentative de asasinare în Macau.

Kim Jong Nam nu a fost niciodată interesat să conducă Coreea de Nord şi a fost dezmoştenit de Kim Jong Il din cauza interesului arătat pentru Occident.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite