Un călugăr și o călugăriță s-au îndrăgostit, au părăsit viața monahală și s-au căsătorit. Cum a început povestea lor de dragoste

0
Publicat:

Pe 2 ianuarie, BBC News a prezentat o poveste de dragoste imposibilă - cea dintre o călugăriță și un preot catolic a căror conexiune instantanee i-a inspirat să lase în urmă viața monahală. 

Cei doi au lăsat în urmă viața monahală și s-au căsătorit FOTO Twitter
Cei doi au lăsat în urmă viața monahală și s-au căsătorit FOTO Twitter

Lisa Tinkler a devenit călugăriță la vârsta de 19 ani, mutându-se din orașul ei natal din Middlesbrough, Anglia, pentru a sluji la o mănăstire romano-catolică din Lancashire, sub numele de sora Mary Elizabeth.

Timp de 24 de ani, sora Mary Elizabeth a trăit viața de călugăriță carmelită, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a timpului și-a petrecut-o în devoțiune tăcută și într-o mică incintă cu o fereastră cu gratii, cunoscută sub numele de „grilă”. Acolo, ea a fost în mare parte izolată de lumea exterioară, văzându-și familia doar de câteva ori pe an și întotdeauna din spatele grilajului.

Deși stilul de viață de pustnic a împlinit profund „lumea interioară” a surorii Mary Elizabeth, o întâlnire întâmplătoare avea să dea totul peste cap în așa fel încât chiar și cei mai puțin religioși ar putea-o numi intervenție divină.

În ceea ce părea a fi o zi obișnuită, mănăstirea surorii Mary Elizabeth primise vizita fratelui Robert, care venea de la o mănăstire din Oxford. Robert trecea ocazional pe acolo pentru a sluji.

Sora Mary Elizabeth și stareța aveau sarcina de a-i oferi prânzul călugărului, dar superioara ei nu mai răspundea la telefon.

Robert terminase de mâncat și tot nu se întorsese stareța. Așa că sora Mary Elizabeth a deschis ușa pentru a-l lăsa să iasă. Când s-a atins de mâneca lui, a început totul.

„Am simțit o chimie acolo, ceva, și m-am simțit puțin jenată. Și m-am gândit: Doamne, oare și el a simțit asta? Și în timp ce îl lăsam să iasă pe ușă a fost destul de ciudat”, a declarat ea pentru BBC.

Se pare că sentimentul a fost într-adevăr reciproc - pentru că, la numai o săptămână mai târziu, a primit un mesaj de la Robert în care o cerea în căsătorie.

Deși încântată, sora Mary Elizabeth a recunoscut că propunerea i s-a părut șocantă, deoarece cei doi știau atât de puțin unul despre celălalt. Ea a surprins de-a lungul timpului frânturi din viața lui Robert prin intermediul predicilor sale, cum ar fi faptul că a crescut în Polonia, în apropierea graniței germane, și dragostea sa pentru munți.

Robert, pe de altă parte, nu știa nimic despre ea. „Purtam un voal, așa că nici măcar nu mi-a văzut culoarea părului. Nu știa nimic despre mine cu adevărat, nimic despre educația mea. Nu-mi știa nici măcar numele meu de la naștere”, și-a amintit ea.

Neștiind ce să facă, sora Mary Elizabeth a apelat la superiorul ei, care a fost... poate mai puțin înțelegător, ceea ce a determinat-o să plece definitiv de la mănăstire și să aleagă în schimb să se întâlnească cu Robert într-un restaurant în acea seară.

„Stareța a fost puțin cam iute cu mine, așa că mi-am pus pantalonii și o periuță de dinți într-o pungă și am plecat, și nu m-am mai întors niciodată ca Sora Mary Elizabeth”, a declarat fosta călugăriță pentru BBC.

Decizia nu a fost una ușoară. Să devină călugăriță fusese ca o chemare divină pentru Lisa, iar faptul că a lăsat totul în urmă, a creat tulburări interioare. A recunoscut chiar că a avut gânduri suicidale.

Robert, care fusese călugăr timp de 13 ani, avea propria dilemă existențială. Teologia îi dădea sens vieții sale după o perioadă întunecată provocată de o fostă relație eșuată. Așa că, atunci când Lisa a apărut la restaurant în acea seară, el a fost „paralizat de frică”. Nu pentru că își punea la îndoială sentimentele pentru ea, ci pentru că nu era sigur cum să facă o schimbare atât de mare în viață.

Cu toate acestea, cuplul a mers cu curaj înainte și, în cele din urmă, s-a căsătorit. Cei doi au lăsat în urmă fosta lor viață monahală în noiembrie 2015 și acum împart o casă în North Yorkshire. Robert lucrează ca vicar al bisericii lor locale, iar Lisa a devenit capelan de spital. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite