Ultraortodocșii din Israel, scutiți de serviciul militar, se înrolează pe ascuns în armată după atacul Hamas din 7 octombrie

0
Publicat:

Mordechai Porat își părăsește casa în fiecare dimineață într-un costum negru impecabil și cu pălărie. Abia când ajunge la această bază militară din centrul Israelului se schimbă în uniforma militară verde.

Mii de evrei ultraortodocşi au protestat în Israel şi au blocat joi mai multe autostrăzi reuters

Porat, un evreu ultraortodox, nu vrea ca familia sau vecinii din Bnei Brak să-l vadă în uniformă și să-i descopere secretul: s-a înrolat în Forțele de Apărare ale Israelului.

Asistentul social în vârstă de 36 de ani este unul dintre numărul tot mai mare de evrei ultraortodocși, sau Haredim, care au răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie înrolându-se în campania israeliană de eradicare a grupului militant, uneori în mod discret, în ciuda scutirii comunității de serviciul militar.

De la acel atac surpriză, când Hamas și luptătorii aliați au ieșit din Gaza, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând ostatici alți 240, voluntari din toate categoriile sociale israeliene au căutat să se alăture efortului de război. Dar cei 2.000 de noi candidați Haredi ies în evidență, scrie The Washington Post.

Exceptarea lor de la recrutarea obligatorie a fost mult timp un motiv de dispută într-o țară în care serviciul militar este parte integrantă a identității naționale. Ea a dus la căderea guvernului premierului Benjamin Netanyahu în 2019, începutul unei crize electorale de patru ani.

Haredimii s-au opus categoric să fie obligați să facă serviciul militar, pe motiv că ar trebui să își petreacă tot timpul disponibil studiind Tora. Ei se tem că tinerii haredim trimiși în armată ar putea să nu se mai întoarcă niciodată la îndatoririle lor religioase.

Dimensiunea și influența lor au determinat liderii israelieni să le satisfacă cererile. De asemenea, au fost scutiți de respectarea standardelor naționale de educație și de plata unor taxe.

Graba de a se înrola acum, deși este încă tabu în rândul comunității, arată cum atacul Hamas și războiul Israelului, în care forțele sale au ucis 21 320 de persoane și au rănit 55 603 în Gaza, remodelează, ba chiar apropie, segmente disparate ale acestei țări divizate, inclusiv de-a lungul unora dintre cele mai profunde falii ale sale.

"Avem comunitatea Haredi care legitimează armata, comunitatea Haredi care își diminuează stigmatul față de băieții care se înrolează", a declarat Nechumi Yaffe, lector la Școala de Studii Sociale și Politice de la Universitatea din Tel Aviv. "Avem comunitatea Haredi care spune da, este foarte important să avem o armată și aș fi mai dispus să mă înrolez".

Yaffe a făcut un sondaj de opinie printre haredimi cu privire la atitudinea lor față de armată în martie 2022 și din nou după 7 octombrie. În 2022, 35 la sută au fost ferm de acord că ar trebui să contribuie la apărarea Israelului. După atacuri, acest procent a crescut la 49%.

Nu sunt prea bine văzuți de cumunitatea Haredi

După 7 octombrie, IDF a însărcinat un rabin haredi să recruteze din rândul comunității. Rami Ravad, în vârstă de 65 de ani, a servit în forțele aeriene israeliene. El a lansat un apel pe WhatsApp. În câteva ore, a spus el, mai mult de 400 de persoane au răspuns. În curând, mai mult de 1.000 erau dornici să se înscrie.

Mesageria a fost crucială, a spus Ravad. El i-a asigurat pe candidații care erau încă la yeshiva, sau la școala religioasă, că nu vor trebui să renunțe. "Ideologia Haredi nu este împotriva ideii de armată", a spus el. Tora include relatări despre soldați și război. "Dar nu îi poți forța".

Din cei 2.000 de candidați haredi, spune IDF, 450 au fost acceptați, după atacurile din 7 octombrie. Aceasta este o mică fracțiune din armată, care are un număr estimat de 170.000 de persoane în serviciu activ. Dar este o schimbare uriașă pentru comunitate, a spus Yaffe. Acum, a spus ea, "va exista o mare presiune pentru a schimba" legea generală de exceptare.

Porat a vrut să ajute. În calitate de asistent social, credea el, putea să sprijine soldații. Soția sa i-a spus că este nebun. Înrolarea, a spus ea, ar fi afectat poziția familiei în comunitate.

S-a înscris la mijlocul lunii octombrie. A a urmat două săptămâni de pregătire militară și a fost desemnat să ofere consiliere psihologică soldaților care se ocupă de cadavrele celor morți.

În ciuda eforturilor sale de a-și ascunde noua slujbă, vestea a început să circule în comunitatea sa. Fiul său a fost respins de la două școli religioase fără explicații.

"Știam că vor exista consecințe dure pe care trebuia să le iau în considerare", a declarat Porat. Cu toate acestea, a spus el, "a meritat".

În timpul antrenamentelor, noii înrolații învață să mânuiască o armă, să parcurgă curse cu obstacole și să se familiarizeze cu ofițerii lor, dintre care mulți sunt cu zece ani mai tineri. Cei care au terminat pregătirea au fost desemnați să fie șoferi, bucătari și paznici. Unii au primit sarcina de a pregăti cadavrele pentru înmormântare, o practică sacră încorporată în legea evreiască, scrie WP.

Când Benzi Schwartz s-a înrolat, rudele i-au trimis prin e-mail predici pentru a-și exprima dezaprobarea. Schwartz, care are aproape 40 de ani, nu este antrenat pentru a servi în luptă, dar și-ar dori să poată. Schwartz a declarat că susține din toată inima efortul de război.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite