Israelul respinge „cu dezgust” acuzaţiile aduse de Africa de Sud în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie

0
Publicat:

Israelul respinge „cu dezgust” acuzaţiile de „acte de genocid” în războiul din Gaza lansate împotriva sa de Africa de Sud în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), a transmis vineri Ministerul israelian al Afacerilor Externe, relatează AFP, scrie Agerpres.

Steag Israel Foto: Arhivă
Steag Israel Foto: Arhivă

„Israelul respinge cu dezgust defăimarea (...) propagată de Africa de Sud şi cererea acesteia la Curtea Internaţională de Justiţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Lior Haiat pe X (fosta platformă Twitter).

Curtea Internaţională de Justiţie, principalul organism judiciar al Naţiunilor Unite, a anunţat vineri că Africa de Sud a înaintat o cerere prin care lansează acuzații la adresa Israelului că s-a implicat în „acte de genocid împotriva poporului palestinian din Gaza”.

„Afirmaţiile Africii de Sud sunt lipsite de temei factual şi juridic şi constituie o exploatare dispreţuitoare a Curţii”, a afirmat purtătorul de cuvânt israelian.

„Africa de Sud cooperează cu o organizaţie teroristă care cere distrugerea statului Israel”, a adăugat ministerul, care a cerut „CIJ şi comunităţii internaţionale să respingă complet acuzaţiile nefondate ale Africii de Sud”.

În cererea sa, Africa de Sud susține că „actele şi omisiunile Israelului relevă un caracter de genocid deoarece sunt însoţite de intenţia specifică necesară (...) de a-i distruge pe palestinienii din Gaza ca parte a unui grupului naţional, rasial şi etnic mai larg al palestinienilor”, potrivit unui comunicat al CIJ, cu sediul la Haga

Potrivit Africii de Sud, „prin conduita sa - prin organele şi agenţii săi şi prin alte persoane şi entităţi care acţionează la instrucţiunile sale sau sub conducerea sa, controlul sau influenţa sa - faţă de palestinienii din Gaza, Israelul nu respectă obligaţiile care îi revin în baza Convenţiei împotriva genocidului”, a precizat CIJ.

Cazul a fost depus vineri, a 84-a zi de război, declanşat de atacul fără sângeros lansat la 7 octombrie din Gaza de către organizația Hamas pe teritoriului israelian, atac care s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.140 de persoane în Israel, în majoritate civili, potrivit celor mai recente date oficiale israeliene.

Aproximativ 250 de persoane au fost, de asemenea, răpite în acea zi, dintre care 129 sunt încă reţinute în Gaza, potrivit armatei israeliene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite