UE şi Cuba au semnat un acord pentru normalizarea relaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini dă mâna cu ministrul cubanez de Externe Bruno Rodriguez FOTO AFP
Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini dă mâna cu ministrul cubanez de Externe Bruno Rodriguez FOTO AFP

Uniunea Europeană şi Cuba au semnat vineri un acord pentru normalizarea relaţiilor, ceea ce deschide calea pentru o cooperare economică deplină între blocul comunitar şi insula comunistă şi îi permite Bruxellesului să ofere asistenţă Havanei, relatează agenţia internaţională de presă Reuters, potrivit news.ro.

„Este o zi istorică pentru relaţiile bilaterale“, a apreciat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, care a semnat acordul în cadrul unei ceremonii la Havana.

Acordul lansează un dialog politic constant şi stabileşte parametrii pentru relaţiile comerciale şi de asistenţă, informează Reuters.

Începând din 1996, UE şi-a ghidat relaţiile cu insula comunistă de abordarea definită drept Poziţia Comună, care prevedea că normalizarea relaţiilor cu statul cubanez va fi reluată când acesta îşi va reforma sistemul politic, una dintre condiţii fiind legitimarea pluralismului politic.

În 2003, Uniunea Europeană a suspendat relaţiile diplomatice cu Havana, în semn de protest faţă de ţinerea în arest a unor jurnalişti si activişti critici la adresa regimului Castro.

Din 2008, când Fidel Castro s-a retras de la conducerea ţării şi i-a predat puterea fratelui său mai mic Raul, UE a început să-şi reconsidere relaţiile cu Havana.

În februarie 2014, UE a adoptat directiva de negociere a unui acord de cooperare şi dialog politic bilateral UE-Cuba pentru a consolida relaţiile bilaterale existente în aria commercială, iar tratativele au început în aprilie 2014, la Havana.

Acordul dintre Bruxelles şi Havana, semnat în contextul normalizării relaţiilor dintre Cuba şi Statele Unite, trebuie ratificat de cele 28 de state membre UE pentru a intra în vigoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite