Cuba şi primii paşi spre capitalism. Opt ani de când „El lider maximo“ a lăsat ţara pe mâinile fratelui Raul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fidel Castro - „El lider maximo”  - i-a cedat în 2008 puterea fratelui său cu cinci ani mai mic, Raul Castro, fost ministru al Apărării
Fidel Castro - „El lider maximo”  - i-a cedat în 2008 puterea fratelui său cu cinci ani mai mic, Raul Castro, fost ministru al Apărării

Unul dintre ultimele bastioane ale socialismului este pe cale să dispară. Deşi oficial tot partidul comunist se află la conducere, Cuba s-a angajat pe calea reformelor şi îşi deschide tot mai mult economia.

În vara anului trecut, SUA au reluat relaţiile la nivel de ambasadă cu Cuba, după mai bine de 54 de ani de ostilităţi. Această deschidere a Cubei a fost posibilă după ce, cu 8 ani în urmă, în februarie 2008, Raul Castro devenea oficial preşedintele Cubei. El este fratele mai mic al lui Fidel Castro „El lider maximo”, care se retrăsese în 2006 din viaţa publică din cauza sănătăţii precare.

Raul Castro insistă că în Cuba nu este tranziţie economică. El vrea să evite ideea implementării unei „schimbări de regim”, a tranziţiei spre economia de piaţă, aşa cum s-a petrecut în România sau în întreaga Europă răsăriteană. Oficial este vorba doar despre elemente de economie de piaţă grefate pe sistemul centralizat de conducere a economiei.

Reformele au menirea de a impulsiona creşterea economică pentru a susţine programele sociale şi incluziunea economică a tuturor cetăţenilor cubanezi. În propaganda oficială reformele sunt prezentate ca „îmbunătăţiri” ale socialismului. Schimbările au loc „fără grabă, dar fără nicio pauză” spune Raul, care a anunţat că intenţionează să părăsească preşedinţia ţării în 2018.

Schimbări cosmetice sau de profunzime?

Aceasta contrastează cu părerea celor care vizitează Cuba şi consideră că schimbări mult mai mari şi mai de amploare sunt pe cale să se petreacă. Turiştii, de exemplu, care se îngrămădesc să vadă combinaţia de maşini americane de epocă cu socialismul de secol 20 anticipează capitularea rapidă a insulei din Caraibe în faţa consumerismului şi a turismului de masă. Cu toate că este prea devreme pentru a spune încotro se îndreaptă şi mai ales cît de repede, reformele au modificat deja semnificativ relaţiile de muncă în Havana.

Citiţi mai mult despre transformarea Cubei pe Adevărul Financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite