Statele Unite avertizează că orașul ucrainean Avdiivka ar putea cădea sub controlul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au avertizat că Rusia ar putea captura orașul cheie din estul Ucrainei, Avdiivka - locul unora dintre cele mai feroce lupte din ultimele luni.

Rușii înaintează periculos în zona Adviivka
Rușii înaintează periculos în zona Adviivka FOTO EPA EFE

Avdiivka este în pericol să cadă sub controlul rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, referindu-se la lipsa de muniție a Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a jurat să facă tot posibilul pentru „a salva cât mai multe vieți ucrainene posibil”, în timp ce trupele ruse au înregistrat progrese în Avdiivka, amenințând să o încercuiască, potrivit BBC.

Orașul - care a fost aproape complet distrus - este considerat o poartă de acces către Donețk, capitala regională ucraineană capturată de luptătorii sprijiniți de ruși în 2014 și ulterior anexată ilegal de Moscova.

La conferința de presă de joi, de la Washington, Kirby a declarat că Avdiivka ar putea cădea în mare parte „din cauza faptului că forțele ucrainene de pe teren rămân fără muniție pentru artilerie”.

Rusia trimite val după val de forțe pentru a ataca pozițiile ucrainene”, a spus el.

Și deoarece Congresul încă nu a adoptat proiectul de lege suplimentar, nu am putut furniza Ucrainei proiectile de artilerie de care are nevoie disperată pentru a respinge aceste asalturi rusești. Forțele Rusiei ajung acum la tranșeele ucrainene din Avdiivka, și încep să învingă apărarea ucraineană”, a mai spus Kirby.

Ucraina este dependentă de aprovizionarea cu arme din partea SUA și a altor aliați occidentali pentru a putea continua lupta împotriva Rusiei - o forță militară mult mai mare, cu o abundență de muniție pentru artilerie.

Secretarul general al NATO, Jen Stoltenberg, a avertizat, la rândul său, joi, că eșecul SUA de a aproba continuarea asistenței militare pentru Ucraina are deja un impact pe câmpul de luptă.

În alocuțiunea sa video de joi seara, președintele Zelenski a declarat: „Facem tot ce putem pentru a ne asigura că luptătorii noștri au suficiente capacități manageriale și tehnologice pentru a salva cât mai multe vieți ucrainene posibil”.

Astăzi, Zelenski va vizita Berlinul și Parisul, unde se așteaptă să semneze acorduri de securitate cu cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron.

Ucraina anunță că situația este complicată dar controlabilă

Comandantul grupului operațional-strategic ucrainean de trupe „Tavria”, Alexander Tarnavsky a remarcat că situația din această localitate este „complicată, dar controlabilă”.

Noi poziții” au fost pregătite pentru luptătorii Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) în Avdiivka, iar pregătirea fortificațiilor continuă, ținând cont de toate scenariile posibile. Acest lucru a fost declarat de comandantul grupului operațional-strategic al trupelor ucrainene „Tavria” Alexander Tarnavsky.

Au fost pregătite noi poziții, fortificații puternice continuă să fie pregătite, luând în considerare toate scenariile posibile”, a scris el pe canalul său Telegram, subliniind că, pe teren „comandanții își cunosc sarcina și o îndeplinesc”.

Tarnavsky a numit situația din Avdiivka „complicată, dar controlabilă”. „Conform deciziei luate, are loc o întărire planificată a unităților, iar trupele sunt manevrate în direcțiile amenințate”, a adăugat el.

Potrivit lui Tarnavsky, operațiunea Forțelor Armate ucrainene de la Avdiivka va continua.

În ultimele zile, experții militari ucraineni au calificat situația de la Avdiivka critică, comparând-o cu Bakhmut, în luptele pentru care Forțele Armate ucrainene au suferit pierderi uriașe. Săptămâna aceasta, un reprezentant al brigăzii 110 mecanizate separate, situată pe direcția Avdiivka, a recunoscut că unitatea nu are capabilitățile să dețină așezarea.

Cea de-a treia brigadă separată de asalt a Forțelor Armate ucrainene, care a fost transferată în zona Avdiivka pentru întărire, a raportat astăzi și ea despre situația „extrem de critică” din acest sector al frontului.

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite