Turcia va permite coaliţiei conduse de SUA să efectueze raiduri împotriva organizaţiei Statul Islamic de la baza aeriană Incirlik

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza aeriană de la Incirlik va fi folosită în curând pentru lansarea unor atacuri împotriva organizaţiei Statul Islamic FOTO worldbulletin.net
Baza aeriană de la Incirlik va fi folosită în curând pentru lansarea unor atacuri împotriva organizaţiei Statul Islamic FOTO worldbulletin.net

Turcia va permite coaliţiei conduse de Statele Unite să efectueze raiduri aeriene împotriva organizaţiei extremiste sunnite Statul Islamic (SI) de la baza aeriană Incirlik, situată în provincia Adana, la frontiera cu Siria, relatează publicaţia turcă Today’s Zaman.

Surse care s-au exprimat sub protecţia anonimatului au confirmat pentru Today’s Zaman că baza aeriană de la Incirlik va fi folosită în curând pentru găzduirea unor aeronave ale coaliţiei anti-SI şi lansarea unor atacuri ale acesteia din urmă împotriva unor poziţii ale jihadiştilor. În prezent, baza de la Incirlik găzduieşte şase avioane fără pilot de tip US Predator, două dintre acestea fiind dotate cu rachete de tip Hellfire.

Joi, Wall Street Journal anunţa, citând oficiali din domeniul apărării, că Turcia a acceptat, în principiu, se permită Statelor Unite să efectueze raiduri împotriva SI de la baza aeriană Incirlik. Totuşi, un purtător de cuvânt de la Casa Albă a evitat să comenteze această informaţie.

O discuţie telefonică pe tema luptei împotriva SI a avut loc miercuri între preşedintele american Barack Obama şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

Incirlik se află la aproximativ 400 de kilometri distanţă de Raqqa, un fief al jihadiştilor din cadrul SI.

Coaliţia anti-SI parcurge zilnic aproximativ 2.000 de kilometri de zbor de la baze din Golf pentru a ataca poziţii ale SI în Irak şi Siria.

Pe de altă parte, autorităţile turce au bombardat vineri dimineaţă obiective ale SI în Siria şi au efectuat raiduri împotriva militanţilor acestei organizaţii extremiste.

Potrivit unui comunicat emis de biroul premierului turc Ahmet Davutoglu, avioane de vânătoare de tip F-16 au bombardat trei obiective ale Statului Islamic în Siria.

Decizia privind lansarea raidurilor aeriene a fost luată în cadrul unei reuniuni de securitate, în urma unor confruntări înregistrate joi la frontiera turco-siriană, notează Mediafax.

Un post de frontieră din provincia Kilis a fost atacat joi de pe teritoriul sirian aflat sub controlul SI. Un soldat turc a fost ucis, iar alţii doi răniţi în urma atacului.

Televiziunea oficială turcă a menţionat că avioanele de vânătoare ale Turciei au atacat oraşul de frontieră Havar, dar nu au pătruns în spaţiul aerian sirian.

Evocând raidurile aeriene, Davutoglu a declarat că armata turcă a distrus complet poziţiile SI care ameninţau Turcia.

În plus, poliţia turcă a efectuat vineri dimineaţă mai multe raiduri în vederea arestării unor presupuşi militanţi SI.

Potrivit premierului turc, 297 de persoane, între care 37 de străini, suspectate de legături cu „grupări teroriste“ au fost arestate în 13 provincii ale ţării în urma raidurilor efectuate vineri.

Membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au fost de asemenea arestaţi.

Operaţiunile lansate vineri de autorităţile turce împotriva SI şi rebelilor din PKK vor continua, a dat asigurări Ahmed Davutoglu.

Aceste acţiuni au avut loc în contextul intensificării violenţelor la graniţa turco-siriană, după ce un atac sinucigaş cu bombă a avut loc luni în oraşul Suruc din sudul Turciei, provocând moartea a 32 de persoane şi peste 100 de răniţi.

Potrivit autorităţilor turce, atacul ar fi fost comis de un cetăţean turc în vârstă de 20 de ani care ar avea legături cu Statul Islamic. Cartea sa de identitate a fost găsită la locul atacului.

Ulterior, militanţi kurzi au ucis doi poliţişti în oraşul Celanpinar, acuzând poliţia de colaborare cu organizaţia extremistă Statul Islamic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite