Autorităţile turce au efectuat raiduri la Istanbul şi bombardamente în Siria, împotriva grupării Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile turce au bombardat vineri dimineaţă obiective ale grupării Stat Islamic în Siria şi au efectuat raiduri împotriva militanţilor organizaţiei extremiste în peste 100 de locuri din Istanbul, relatează BBC News Online.

Potrivit unui comunicat emis de biroul premierului Ahmet Davutoglu, avioane de vânătoare F-16 au bombardat trei obiective ale grupării Stat Islamic în Siria.

Decizia privind lansarea raidurilor aeriene a fost luată în cadrul unei reuniuni de securitate, în urma unor confruntări înregistrate joi la frontiera turco-siriană.

Turcia va lua "toate măsurile necesare" pentru a asigura securitatea naţională, a precizat biroul premierului.

Televiziunea oficială turcă a menţionat că avioanele de vânătoare ale Turciei au atacat oraşul de frontieră Havar, dar nu au pătruns în spaţiul aerian sirian.

 

Poliţia turcă a efectuat de asemenea, vineri dimineaţă, mai multe raiduri în vederea arestării unor presupuşi militanţi ai grupării Stat Islamic, în peste 100 de locuri din Istanbul.

Raidurile au avut loc în 26 de cartiere ale oraşului, cu participarea a 5.000 de poliţişti. Membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au fost de asemenea arestaţi.

În plus, Turcia va permite Statelor Unite să efectueze raiduri aeriene împotriva grupării Stat Islamic de la baza aeriană Incirlik, situată la frontiera cu Siria, potrivit unor oficiali americani.

Astfel, SUA vor intensifica operaţiunile aeriene împotriva SI, după un acord încheiat în urma unei convorbiri telefonice de miercuri între preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Folosită cândva pentru raiduri împotriva fostului dictator irakian Saddam Hussein, baza se află lângă graniţa Turciei cu Siria, în apropiere de Raqqa, un fief al grupării Stat Islamic.

Aceste decizii intervin în condiţiile în care Turcia a fost criticată că nu depune suficiente eforturi împotriva organizaţiei extremiste, deşi face parte din coaliţia internaţională care luptă contra SI.

Un post de frontieră din provincia Kilis a fost atacat joi de pe teritoriul sirian aflat sub controlul grupării Stat Islamic. Un soldat turc a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi în urma atacului.

"Soldaţii turci au răspuns focurilor de armă trase din partea siriană a frontierei, din regiunea unde se află militanţii Statului Islamic", a declarat un oficial.

Ulterior, autorităţile turce au trimis în zonă avioane de vânătoare F-16, tancuri şi vehicule blindate.

Ofensiva a avut loc după o intensificare a violenţelor la graniţa turco-siriană săptămâna aceasta, care a început după un atac sinucigaş cu bombă comis luni în oraşul Suruc din sudul Turciei, soldat cu 32 de morţi şi peste 100 de răniţi.

Autorităţile au identificat un cetăţean turc de 20 de ani care avea legături cu gruparea Stat Islamic, pe care îl suspectează de comiterea atentatului, după ce cartea sa de identitate a fost găsită la locul atacului.

Ulterior, militanţii kurzi au ucis doi poliţişti în oraşul Celanpinar, acuzând poliţia de colaborare cu gruparea Stat Islamic.

Turcia a trimis avioane de vânătoare şi tancuri la graniţa cu Siria, după un atac al grupării SI

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite