Tunisia: zeci de mii de protestatari cer demiterea islamiştilor. Extremiştii câştigă teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul episod reprezintă cea mai serioasă mobilizare din ţară de la Primavara Arabă. FOTO: Reuters
Noul episod reprezintă cea mai serioasă mobilizare din ţară de la Primavara Arabă. FOTO: Reuters

Zeci de mii de tunisieni au ieşit încă o dată pe străzile capitalei Tunis pentru a cere demisia guvernului islamist în cea mai amplă mişcare de stradă de la izbucnirea protestelor, în urmă cu două săptămâni.

Protestele au reizbucnit în Tunisia după asasinarea unui politician din opoziţie. Noul episod reprezintă cea mai serioasă mobilizare din ţară de la Primavara Arabă, care a izbucnit din Tunisia. 

Parlamentul tunisian, care lucrează în prezent la elaborarea unei noi constituţii, a fost suspendat de la izbucnirea protestelor, până când guvernul şi opoziţia vor începe negocierile. „Oamenii vor căderea regimului”, au strigat oamenii în Piaţa Bardo. 

Manifestaţiile au loc zilnic şi au cerut până acum dizolvarea adunării parlamentare după asasinarea lui Mohamed Brahni, un lider al opoziţiei, la numai şase luni după ce un alt politician care se opunea guvernului a fost lichidat.

Extremiştii capătă teren

Protestele au izbucnit pe fondul adâncirii diviziunii sociale din Tunisia cu privire la politicile islamiste duse de guvern. După Primăvara Arabă, tunisienii au fost martorii unei extinderi a mişcării extremiste Salafi, fenomen extrem de îngrijorător pentru statul considerat cândva cel mai secular din lumea arabă.

În contextul nemulţumirilor, sute de tineri tunisieni au plecat în Siria, unde s-au alăturat forţelor rebele care luptă pentru înlăturarea regimului condus de preşedintele Bashar al-Assad. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite