Trei mari povestiri din vremea încălzirii globale. Plus Top 100 de oameni şi idei care mişcă România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia FPR nr 44 (feb/ mar) inaugurează un concept editorial relansat – cu rubrici noi şi mult vizual, alături de tradiţionalele poveşti despre mersul lumii spuse pe îndelete. În această ediţie, poveştile sunt un reportaj pe urmele primilor refugiaţi climatici, o evaluare a valorii cărbunelui pentru naţiunile sărace şi o investigare a fraudării sistemului certificatelor verzi.

Rubricile noi discută, de exemplu, tehnologizarea statului (american) sau efectul premiilor literare internaţionale asupra literaturii contemporane.

Redacţia română a adăugat o privire heterodoxă spre 2035, noi episoade din serialul #diasporacontează şi trei discuţii relevante despre radicalizarea musulmanilor din Occident - musai de citit!

Plus Top FPR 100 de oameni şi idei care mişcă România – anul de referinţă: 2014.


Hrană pentru gândire – de data aceasta şi multă gândire pozitivă!


Cuprins

Nota introductivă


# Trei poveşti din vremea încălzirii globale

Limite şi fraude
Atacurile cibernetice, ameninţările cu bombă, furturile de identitate şi alte asemenea crime au anihilat cea mai bună şansă a omenirii de a stopa schimbările climatice?
de McKenzie Funk

Simpatica rocă murdară
Cărbunele murdăreşte mediul, dar, în acelaşi timp, scoate oamenii din sărăcie. Vă place sau nu, acest combustibil nu se urneşte din mixul energetic mondial.
de Keith Johnson

Un altfel de exil
Ioane Teitiota, un agricultor emigrant din mica insulă naţiune Kiribati, este un caz-test pentru a determina dacă milioane de oameni, alungaţi din casele lor de schimbările climatice, vor fi luaţi în considerare – sau uitaţi.
de Kenneth R. Weiss

# Vedere din turn
Care sunt şcolile de top pentru studii de licenţă, masterat şi doctorat în relaţii internaţionale? Cine sunt profesorii de top? Şi care sunt cele mai importante probleme de politică externă cu care se confruntă Statele Unite astăzi?
de Daniel Maliniak, Susan Peterson, Ryan Powers şi Michael J. Tierney


perspective

deschidere
Apele de dedesubt
Fotografii de Balasz Gardi

ce iau cu ei
Pilotul solar
interviu de Kelly Dinard

afirmaţie vizuală
Umma este Umanitatea
de Muiz

dialog
Walter Isaacson şi Megan Smith, despre statul tehnologizat: Este inovaţia produsul unui progres inevitabil – sau pură genialitate?

decodor
Ciuma – o va folosi Statul Islamic?
de Jake Scobey-Thal

inovaţii
Holograme 3-D şi altele
de Barron Youngsmith


FP Europa

agenda dezvoltării

Heterodoxii pentru România 2035
Şi România are nevoie de un proiect de ţară. În cazul său, pentru a trece de la o perioadă de creştere economică volatilă ghidată de tactici idiosincratice la una de dezvoltare economică pe baza unor practici heterodoxe.
de Lucian Isar

securitate internaţională

Terorismul Islamist: de ce, de ce, de ce - şi ce e de făcut.
În urma tragediei din Paris, FP România a discutat cu trei experţi internaţionali despre contracararea celor mai radicali dintre islamiştii din Occident.
de Octavian Manea

Dosar FPR

#diasporacontează – ep. 2
Ce poate face diaspora pentru ţară mai ales de la distanţă.

Piesa lipsă
Sporirea influenţei globale prin intermediul comunităţilor din diaspora şi politici de management al diasporei. De Dan Nechita

Diaspora bruxelleză
Românii din structurile europene trebuie aduşi la masa dezbaterilor naţionale. De Dan Luca

Activare şi reactivare
Câteva direcţii pentru colaborarea ştiinţifică. De Radu Silaghi-Dumitrescu

O altfel de diaspora
Cea artistică De Sorana Şerban


# Top 100 FP România
Pentru al patrulea an, în trena FP 100 Global Thinkers, redacţia FPR a agregat o listă cu peste 100 de nume din România care mişcă ţara în bine, cu puterea faptelor sau a ideilor – anul de referinţă: 2014.

Categorii: Politică / Relaţii Internaţionale/ Economie / Societate/ Educaţie/ Cercetare-Inovare/ Cultură/ Media/ Idei & Proiecte/ Cariere


# turnul de control

mappa mundi

Drepturi 2.0
Este accesul nerestricţionat la Internet unul dintre noile drepturi ale omului?
de David Rothkopf

economice

Bandiţi eroici
Investitorii străini sunt probleme sau soluţii în criza Ebola?
de Debora L. Spar

securitate americană

Întrebarea alb-negru
Cum poate Washingtonul să-şi folosească capacităţile de supraveghere pentru a salva vieţi, nu pentru a le transforma în ţinte.
de James Bamford

cărţi & cultură

Premiu şi prejudecată
Premiile internaţionale pentru carte diluează literatura lumii?
de Diane Mehta

ghid

Prin şi despre Lagos
Olayinka Oluwakuse III, despre ce să vezi, ce să faci, ce să guşti şi ce să cumperi în capitala nigeriană – şi cum să vorbeşti ceva pidgin, în timpul ăsta.
de Glenna Gordon

Futuristul
Omenirea a parcurs un lung drum în înţelegerea sa asupra schimbărilor climatice – de fapt, mai bine spus, majoritatea oamenilor –, evoluţie datorată, în mare măsură, tehnologiilor sofisticate care le-au permis oamenilor de ştiinţă să creeze un tipar al fluctuaţiilor de temperatură, a creşterilor nivelului mărilor şi al evaporării apei dulci. Acurateţea rezultatelor poate fi, în unele cazuri, de-a dreptul profetică. Totuşi, cât de departe de realitate se aflau evaluările generaţiilor anterioare? De la prediţii greceşti asupra impactului defrişărilor la primele bănuieli cu privire la consecinţele emisiilor de dioxid de carbon, oamenii se bazau, altădată, pe echipamente rudimentare şi, deseori, pe simple presupuneri pentru a evalua amprenta umanităţii asupra planetei, cu concluzii surprinzătoare, iar în unele cazuri surprinzător de exacte.
de Jake Scobey-Thal
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite