Trei fii ai liderului politic al Hamas, uciși de un bombardament israelian în Fâșia Gaza. Mesajul lui Ismail Haniyeh

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a anunţat miercuri că trei fii şi mai mulţi nepoţi ai conducătorului său politic, Ismail Haniyeh, au fost ucişi de un bombardament israelian, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Hazem, Amir şi Mohammad - au murit când automobilul în care se aflau a fost lovit de o bombă în tabăra Al-Shati din Gaza. Alături de ei au murit şi doi nepoţi ai lui Haniyeh, iar un altul a fost rănit.

Liderul Hamas a declarat televiziunii Al-Jazeera că moartea fiilor săi nu va schimba poziţia organizaţiei pe care o conduce la negocierile cu Israelul de la Cairo.

„Cererile noastre sunt clare şi precise şi nu vom face concesii în privinţa lor. Inamicul este rupt de realitate dacă crede că atacându-mi fiii, în punctul culminant al negocierilor şi înainte ca mişcarea să îşi trimită răspunsul, va presa Hamas să îşi schimbe poziţia", a afirmat el.

„Sângele fiilor mei nu este mai scump decât sângele poporului nostru", a mai spus Haniyeh, care este stabilit în emiratul Qatar din Golful Persic.

Fiul său cel mai mare, Abdel-Salam Haniyeh, a confirmat pe Facebook moartea fraţilor săi. "Îi mulţumim lui Allah pentru martiriul fraţilor mei Hazem, Amir şi Mohammad şi a copiilor lor", a transmis el.

Locuinţa familiei a fost distrusă de un bombardament israelian încă din noiembrie 2023.

Ismail Haniyeh conduce Hamas din 2017. A călătorit între Turcia şi Doha, capitala emiratului, evitând restricţiile de deplasare impuse de Israel în Fâşia Gaza şi reuşind astfel să acţioneze ca negociator în cele mai recente tratative de armistiţiu, precum şi să comunice cu Iranul, principalul aliat al Hamas.

Israelul îi consideră terorişti pe toţi liderii Hamas şi îi acuză că dirijează organizaţia teroristă respectivă.

Reuters menţionează însă că nu este clar cât de informat a fost Haniyeh despre atacul din 7 octombrie al Hamas pe teritoriul israelian, în urma căruia s-a declanşat războiul din Gaza. Planul de atac întocmit de consiliul militar al organizaţiei a fost ţinut atât de secret, încât unii oficiali ai Hamas au părut şocaţi de momentul şi amplitudinea operaţiunii.

Armata israeliană a declarat doar că bărbații desfășurau activități militante în centrul Fâșiei Gaza, fără a da detalii, potrivit AP.

Cei uciși erau un comandant de celulă și doi agenți Hamas.

Al-Aqsa TV a relatat că Hazem, Ameer și Mohammed Haniyeh au fost uciși împreună cu membri ai familiei în atacul care a avut loc în apropierea taberei de refugiați Shati din orașul Gaza. Ismail Haniyeh este originar din Shati.

Frații călătoreau împreună cu membrii familiei într-un singur vehicul care a fost  vizat de o dronă israeliană, a precizat Al-Aqsa TV, adăugând că în total șase persoane au fost ucise, intre care o fiică a lui Hazem Haniyeh, respectiv un fiu și o fiică ai lui Ameer.

Gantz: Din punct de vedere militar, Hamas e învinsă

Ministrul israelian Benny Gantz, membru în cabinetul de război, a afirmat miercuri că gruparea islamistă Hamas a fost "din punct de vedere militar învinsă" în Fâşia Gaza de către armata israeliană, care îşi va continua ofensiva, în special în zona Rafah, relatează AFP.

„Din punct de vedere militar, Hamas este învinsă. Combatanţii săi au fost eliminaţi sau se ascund. Capacităţile sale au fost reduse şi vom continua să lovim în ceea ce a mai rămas", a declarat liderul de opoziţie în cursul unei vizite la Sderot, în sudul Israelului.

Pentru armata israeliană, care luptă de peste şase luni cu gruparea islamistă palestiniană în Fâşia Gaza, "victoria va veni pas cu pas", a spus el.

„Suntem pe drumul cel bun şi nu ne vom opri. Vom intra în Rafah. Ne vom întoarce în Khan Yunis", oraş în sudul Fâşiei Gaza de unde armata israeliană s-a retras duminică, a adăugat Benny Gantz.

Hamas spune că nu poate satisface condiția eliberării a 40 de ostatici vii din rândul femeilor şi bătrânilor

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a transmis că nu este în măsură să satisfacă cererea israeliană de eliberare a 40 de ostatici vii care să includă copii, femei, civili sau soldaţi, persoane în vârstă sau bolnave, pentru că „nu i-ar avea”, a relatat miercuri postul de televiziune israelian i24News.

Gruparea teroristă pretinde că, pentru a ajunge la acest număr- prima fază a unei ipotetice înţelegeri între cele două părţi beligerante -, ar trebui să elibereze soldaţi israelieni de sex masculin, ceea ce refuză categoric.

Hamas se arată dispusă să elibereze sub 40 de ostatici capturaţi la 7 octombrie în raidul său în comunităţile din sudul Israelului. Postul de televiziune israelian Kan afirmă că această problemă constituie principalul obstacol în negocierile în desfăşurare la Cairo cu privire la un posibil acord de încetare a focului.

Potrivit unui responsabil israelian, Hamas ar deţine în realitate aceşti 40 de ostatici, care corespund criteriilor israeliene.

La rândul său, postul de televiziune israelian Channel 12 a transmis miercuri informaţii similare, citând un înalt oficial diplomatic care îl acuză pe Yahya Sinwar, şeful grupării Hamas din Gaza, că „pune piedici în mod constant şi se opune unui acord" între părţi.

Israelul a anunţat sâmbătă că, potrivit informaţiilor sale, 95 de ostatici ar fi în viaţă dintre cele 133 de persoane încă deţinute în Fâşia Gaza.

Eliberarea a 40 de ostatici, femei şi persoane bolnave sau în vârstă, este una din condiţiile puse de Israel în prima fază a unui prezumtiv acord care ar duce, de asemenea, la o încetare a focului între şase şi opt săptămâni şi la eliberarea a aproximativ 900 de deţinuţi palestinieni, potrivit i24News.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite