Tratamentul primit de preşedintele bolivian Evo Morales din partea Franţei şi Portugaliei a înfuriat liderii sud-americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aterizarea forţată la Viena a avionului în care se afla preşedintele bolivian Evo Morales a provocat o criză diplomatică între ţările din America de Sud şi Uniunea Europeană. Deşi Washingtonul nu a transmis încă nicio declaraţie, mai mulţi oficiali latino-americani au lansat acuzaţii dure la adresa ţărilor europene şi a Statelor Unite.

Şase preşedinţi din Uniunea Ţărilor Sud-Americane (UNASUR, care reuneşte 20 de state membre) au confirmat participarea la o întâlnire de urgenţă care are loc joi, în Bolivia, pentru a discuta despre modul în care a fost tratat Evo Morales. Aterizarea forţată şi blocarea liderului bolivian în aeroportul vienez timp de 17 ore a fost caracterizat drept „o răpire virtuală”, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

Preşedintele bolivian a participat săptămâna trecută la un forum energetic la Moscova. La întoarcere, Franţa şi Portugalia au interzis aeronavei prezidenţiale să le traverseze spaţiul aerian, din cauza unor suspiciuni potrivit cărora Edward Snowden, programatorul aflat la originea scurgerilor de informaţii despre spionajul american, s-ar afla la bordul avionului.

Aeronava a fost forţată să-şi schimbe traseul şi a aterizat pe aeroportul din Viena, unde au fost făcute controale amănunţite. Echipele austriece nu au găsit niciun pasager clandestin la bord, dar preşedintele bolivian nu s-a împăcat cu situaţia şi s-a declarat foarte nemulţumit că a trebuit să-şi petreacă noaptea în Austria.

Laurent Fabius, şeful diplomaţiei franceze, a transmis omologului său David Choquenhuanca „părerile de rău ale Franţei”, iar preşedintele Francois Hollande a adăugat ulterior că a autorizat zborul lui Morales „imediat ce a aflat că era avionul preşedintelui bolivian”.

Cu toate acestea, scuzele nu au reuşit să calmeze temperamentul impulsiv al statelor membre UNASUR, care au acuzat ţările europene că recurg la „acte ostile şi nejustificabile”, conform unui comunicat de presă.

„Cu siguranţă sunt toţi nebuni”, a declarat preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez. Aceasta a adăugat că restricţionarea circulaţiei în spaţiul aerian al Franţei şi Portugaliei, precum şi cel al Spaniei şi Italiei, este o „ reminiscenţă din perioada colonială” şi „o umilinţă adusă întregii Americi de Sud”. De asemenea, ministrul bolivian al Apărării, Ruben Saavedra, a acuzat Washingtonul că şi-a „manipulat” aliaţii europeni, informează Reuters.

Ambasada Franţei din Bolivia a fost atacată de protestatari care au ars steagul şi au aruncat cu obiecte dure în clădire, potrivit unui diplomat francez.


Alte ştiri asemănătoare:

Scandal diplomatic: avionul preşedintelui Boliviei a fost forţat să aterizeze de urgenţă din cauza unor zvonuri că Edward Snowden s-ar afla la bord

Avionul oficial în care se afla Evo Morales, preşedintele Boliviei, a fost forţat să aterizeze de urgenţă marţi în Austria, în urma unor zvonuri privind prezenţa lui Edward Snowden la bordul aeronavei.

„Le Monde”: Direcţia pentru Securitate Externă a Franţei spionează comunicaţiile interne şi internaţionale

Serviciul de Informaţii Externe din Franţa (GSE) spionează comunicaţiile interne şi internaţionale cu ajutorul unor operaţiuni similare cu cele ale programului de supraveghere din închisorile Statelor Unite ale Americii, potrivit ziarului francez „Le Monde”.

Preşedintele Boliviei expulzează agenţia americană USAID din ţară, pe motiv de „conspiraţie“

Preşedintele Evo Morales a anunţat miercuri expulzarea din Bolivia a USAID, agenţia americană pentru dezvoltare internaţională, acuzând-o de conspiraţie şi ingerinţă în politica internă boliviană, relatează AFP.

Washington, anchetat de Parlamentul European

Parlamentul European a aprobat joi o rezoluţie care autorizează demararea unei „investigaţii detaliate" asupra programelor SUA de supraveghere, inclusiv interceptarea locaţiilor UE şi alte acuzaţii de spionaj, iar Comisia pentru libertăţi civile va prezenta rezultatele până la sfârşitul acestui an.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite