SUA au cerut Boliviei extrădarea lui Snowden în cazul în care acesta ajunge pe teritoriul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evo Morales a stat mai bine de 15 ore pe aeroportul din Viena FOTO Reuters
Evo Morales a stat mai bine de 15 ore pe aeroportul din Viena FOTO Reuters

Washingtonul a cerut Boliviei să-l extrădeze pe fostul angajat NSA Edward Snowden, dacă acesta ajunge pe teritoriul ţării sud-americane, a declarat ministrul de Externe David Choquehuanca într-o emisiune a canalului de televiziune latino-american Telesur.

„SUA ne-au trimis o notă în care cereau extrădarea cetăţeanului lor Edward Snowden, în cazul în care acesta se va afla pe teritoriul Boliviei”, a spus Choquehuanca. Şeful diplomaţiei boliviene a spus că n-a citit toată notă, însă La Paz va „revizui întreaga notă diplomatică înainte să decidă”.

„Nu este o coincidenţă faptul că nota a fost primită de Ministerul de Externe. Considerăm că SUA au presupus că Snowden se află în aeronava prezidenţială şi ţările europene au acţionat coordonat”, a mai spus ministrul bolivian de Externe.

Marţi, avionul la bordul căruia se afla preşedintele bolivian Evo Morales a fost redirecţionat spre Viena, existând suspiciuni că Snowden se afla la bord. Întregul incident a dus la un adevărat scandal diplomatic între La Paz şi mai multe ţări europene. Ulterior, Franţa, una dintre ţările care au refuzat ca avionul prezidenţial să-i survoleze spaţiul aerian, a cerut scuze Boliviei.

Departamentul american de Stat a declarat că a cerut mai multor ţări să-l extrădeze pe Snowden în cazul în care acesta încearcă să aterizeze sau să tranziteze ţara. Washingtonul a refuzat să numească ţările cărora le-a cerut acest lucru.

Între Bolivia şi Statele Unite există un tratat de extrădare.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite