Cele patru state europene care au refuzat survolarea avionului prezidenţial bolivian au încălcat Convenţia de la Chicago

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evo Morales, primit cu fast pe aeroportul El Alto de la periferia capitalei La Paz FOTO Reuters
Evo Morales, primit cu fast pe aeroportul El Alto de la periferia capitalei La Paz FOTO Reuters

Miercuri seară, călătoria cu preripeţii a preşedintelui bolivian în Europa s-a încheiat, odată cu aterizarea avionului prezidenţial pe aeroportul internaţional El Alto. Cele patru ţări, care au pus în pericol viaţa preşedintelui sud-american, au încălcat prevederile Convenţiei Internaţionale a Aviaţiei, semnată în 1944, la Chicago, notează cotidianul bolivian „El Diario”.

Marţi, aeronava prezidenţială care se ridicase de la sol în Moscova, unde şeful statului bolivian Evo Morales participase la un forum energetic, a aterizat forţat la Viena, existând suspiciuni că la bordul aeronavei s-ar afla Edward Snowden, fostul angajat CIA condamnat pentru spionaj în SUA.

Patru ţări - Franţa, Italia, Spania şi Portugalia - au refuzat ca avionul prezidenţial bolivian să traverseze spaţiul lor aerian. Autorităţile boliviene spun că guvernele celor patru ţări au reacţionat astfel la comanda Pentagonului, care îl caută, mai cu perdea, pe cel responsabil pentru cele mai importante scurgeri de informaţii din istoria SUA.

Faptul că au negat trecerea aeronavei lui Morales încalcă prevederile Convenţiei de la Chicago, spun oficiali din La Paz. „Convenţia de la Chicago stabileşte că este interzis să se restrângă dreptul de survolare şi aterizarea avioanelor unui stat, inclusiv a celor comerciale”, spune fostul cancelar Armando Loaiza. „Dacă nava avea toate autorizaţiile aprobate, nu se justifică intervenţia”, a adăugat oficialul.

Morales a ajuns până la urmă în La Paz pe 3 iulie, după o oprire forţată de 13 ore la Viena şi o escală tehnică în Insulele Canare, punând capăt unui „incident cu repercusiuni mondiale”. Guvernul bolivian consideră că liderul său a fost „răpit” şi viaţa sa a fost „pusă în pericol” de europeni, sub presiunea Statelor Unite.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite