Preşedintele Boliviei expulzează agenţia americană USAID din ţară, pe motiv de „conspiraţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Evo Morales a anunţat miercuri expulzarea din Bolivia a USAID, agenţia americană pentru dezvoltare internaţională, acuzând-o de conspiraţie şi ingerinţă în politica internă boliviană, relatează AFP.

"Am decis să expulzăm USAID din Bolivia. USAID pleacă din Bolivia", a anunţat Morales într-un discurs rostit în faţa a mii de persoane.

El s-a adresat mulţimii în timpul unei reuniuni pentru Sărbătoarea Muncii în piaţa Armelor din La Paz, în faţa clădirilor puterilor executivă şi legislativă din Bolivia.

Statele Unite şi-au exprimat regretul faţă de decizia boliviană şi au contestat acuzaţiile "fără fundament" ale preşedintelui Morales.

"Administraţia americană regretă profund decizia Guvernului bolivian de a expulza agenţia americană pentru dezvoltare internaţională. Contestăm acuzaţiile. (...) Obiectivul USAID este de a ajuta Guvernul bolivian şi de a ameliora viaţa zilnică a poulaţiei", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Patrick Ventrell.

USAID, prezentă în Bolivia din 1964, se află în această ţară "pentru obiective politice şi nu cu obiective sociale", a afirmat Morales, una dintre figurile stângii radicale latino-americane.

USAID şi alte instituţii legate de ambasada Statelor Unite în La Paz "conspiră împotriva poporului şi, în special, împotriva Guvernului naţional", a acuzat Morales, care conduce Bolivia din 2006.

În 2008, din motive similare, Bolivia a expulzat ambasadorul Statelor Unite şi agenţia americană antidrog DEA.

Washingtonul a replicat expulzându-l pe ambasadorul Boliviei şi retrăgând La Paz condiţiile vamale preferenţiale
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite