Trafic de organe în Pakistan. Un „doctor” și un mecanic pe post de anestezist au prelevat rinichi de la sute de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un caz cutremurător a ieșit la iveală în Pakistan, după anihilarea unei grupări de traficanți de organe. Un așa-zis doctor, secondat de un mecanic pe post de anestezist, a îndepărtat rinichi de la peste 300 de persoane. Organele erau vândute ulterior unor bogătași care aveau nevoie de transplant.

Poliția pakistaneză a deschis o anchetă în acest caz FOTO Shutterstock
Poliția pakistaneză a deschis o anchetă în acest caz FOTO Shutterstock

Conform CNN, Poliția din estul Pakistanului a destructurat o rețea de recoltare de organe, arestând opt persoane pentru extirparea chirurgicală de rinichi de la sute de pacienți. Organele umane erau pentru oameni bogați care aveau nevoie de un transplant, au declarat luni autoritățile.  

Presupusul lider al bandei, identificat drept „Dr Fawad”, este acuzat că a efectuat 328 de operații asupra oamenilor pentru a le elimina rinichii și le-a vândut clienților cu până la 10 milioane de rupii pakistaneze (34.000 dolari) fiecare, a declarat Mohsin Naqvi, reprezentant guvernamental din provincia Punjab.

Fawad ar fi fost asistat în operații de un mecanic auto care a administrat anestezia, a spus Naqvi.

Pacienții erau racolați în spitale

Acesta a precizat că gruparea a ademenit pacienți din spitale și a efectuat operații în mod ilegal în regiunea Taxila, orașul Lahore și în Kashmirul pakistanez.

„Au putut să facă acest lucru în Kashmir, deoarece nu există o lege privind transplantul de rinichi, așa că le-a fost mai ușor să efectueze operațiile acolo”, a spus Naqvi.

Până acum au fost confirmate trei decese, potrivit ministrului-șef, dar ancheta este încă în derulare.

Fawad a fost arestat anterior de cinci ori, dar a fost eliberat de fiecare dată și și-a putut relua operațiile, a spus Naqvi.

Unii nu știau că li s-a extirpat un rinichi

Unii dintre pacienții ale căror organe au fost recoltate nu știau că rinichiul lor a fost îndepărtat, a adăugat el.

Poliția a petrecut aproape două luni investigând cazul după ce un bărbat s-a prezentat spunând că a fost convins de unul dintre presupușii membri ai bandei să primească tratament medical în privat.

Ulterior, când s-a dus la un alt medic pentru continuarea tratamentului, i s-a spus că nu are rinichi, potrivit ministrului-șef.

Naqvi a spus că lucrează cu inspectorul general al poliției din Punjab pentru a înăspri legea, astfel încât reclamele pentru astfel de transplanturi de rinichi ilegale să fie interzise online.

„Obiectivul nostru este să urmărim alte bande care operează astfel”, a spus el.

Pakistanul a declarat ilegal comerțul cu organe umane în 2007, iar o lege din 2010 a impus ca prelevarea și traficul de organe să fie pedepsite cu până la 10 ani închisoare și cu o amendă de 1 milion de rupii sau 3.400 de dolari.

Presa locală a relatat că, în pofida legilor mai aspre, transplanturile ilegale de rinichi au crescut în ultimii ani, iar anunțurile pentru vânzări de organe umane se găsesc pe site-urile pakistaneze.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite