Un copil a murit. Părinții au semnat că-i donează organele, apoi au vorbit cu duhovnicul. Ce s-a întâmplat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din comuna Mitocul Dragomirnei, județul Suceava, trăiește o tragedie imensă: băiatul lor de doar 14 ani a intrat în moarte cerebrală după ce s-a înecat cu mâncare. Totul s-a petrecut luni, 11 septembrie.

Pavel a fost declarat în moarte cerebrală. Foto: Shutterstock (Arhivă)
Pavel a fost declarat în moarte cerebrală. Foto: Shutterstock (Arhivă)

În timp ce mânca, copilul, care se confrunta cu o boală neurologică, a început să aibă crize convulsive care au dus la aspirarea unui aliment. Părinții au cerut ajutorul cadrelor medicale care, ajunse la locuință, au constatat că băiatul se afla în stop cardio-respirator. Astfel, au început manevrele de resuscitare. După aproximativ o oră, medicii au reușit să îi repornească inima, conform Europa Liberă România. 

Din păcate, din punct de vedere cerebral nu s-a mai putut face nimic”, a declarat Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Suceava. 

Pavel, care elev în clasa a VII-a, a fost spitalizat la Suceava, iar o zi mai târziu, marți, 12 septembrie, cadrele medicale au tras concluzia că acesta a intrat în moarte cerebrală. La sfârșitul aceleiași zile, medicii l-au întrebat pe tatăl lui Pavel dacă dorește să ofere altor copii bolnavi o șansă la viață. 

Conform medicilor, bărbatul a încuviințat la început și a semnat miercuri dimineața consimțământul pentru prelevarea de organe. 

„Ulterior, familia nu a mai fost de acord cu prelevarea de organe”, a spus doctorul Teodorovici, de la Spitalul Județean Suceava. 

La doar câteva ore după ce și-a dat acordul, tatăl adolescentului a revenit la spital pentru a anunța că s-a răzgândit. 

 „Le-a spus că nu este bine ceea ce fac”

Potrivit reprezentanților Centrului de Prelevare și Donare din Regiunea Moldovei, bărbatul a revenit asupra deciziei după ce ar fi vorbit cu duhovnicul. De menționat este faptul că tatăl adolescentului lucrează ca zilier la Mănăstirea Dragomirna. 

Familia, după ce a venit și a semnat acordul, s-a adresat duhovnicului, care le-a spus că nu este bine ceea ce fac”, a declarat dr. Raluca Neagu, coordonatoarea centrului. 

De asemenea, reprezentanții așezământului religios, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei, au declarat că hotărârea a fost a familiei. 

În continuare, dr. Raluca Neagu a declarat că, după ce părintele și-a dat acordul pentru prelevarea de organe, i-a anunțat pe reprezentanții Agenției Naționale de Transplant, care, ulterior, au vorbit cu toate centrele de transplant pentru a fi identificate persoanele care s-ar fi putut bucura de o nouă șansă la viață. 

În această situație, totul se desfășoară rapid. Astfel, au fost achiziționate bilete de avion pentru cadre medicale din Capitală, care urmau să se ducă la Suceava pentru prelevarea de organe. 

Totodată, în cazul adolescentului, se primise acordul pentru prelevarea de ficat și rinichi. Rinichiul ar fi urmat să ajungă la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București. În aceeași ordine de idei, la Iași, șase copii, care se aflau pe lista de așteptare pentru transplant de rinichi, au fost anunțați să vină la spital pentru a li se efectua teste de compatibilitate. 

„Familia este cea responsabilă” 

Însă, totul a încetat miercuri, când capul familiei i-a anunțat pe medici că s-a răzgândit. 

Deși părinții adolescentului nu au dorit să vorbească cu presa, stareța Mănăstirii Dragomirna i-a înștiințat pe reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților despre situație. 

Maica stareță de la Mănăstirea Dragomirna a spus că tatăl tânărului este angajat al mănăstirii și dumnealui, tatăl copilului, n-a fost convins de duhovnic, ci a avut o discuție cu soția dânsului. El și-a dat acordul la spital, singur fiind, și apoi după ce au mers acasă, s-a reîntors cu soția și au revenit asupra deciziei și au anulat acordul de prelevare a organelor”, a spus Alexandru Sava, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. 

Mai mult decât atât, purtătorul de cuvânt mai sus menționat a declarat că, în cazul adolescentului Pavel, instituția bisericească nu are motive pentru a începe o anchetă internă pentru o presupusă influență pe care și-ar fi exercitat-o preotul asupra părinților . 

În plus, nu ar fi fost demarată ancheta nici dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, conform lui Sava, fiindcă ar fi fost vorba despre „o discuție care ar fi putut să aibă loc între duhovnic și fiul duhovnicesc”. 

Orice îndemn pe care îl dă preotul este un îndemn, nu este o obligație. Decizia aparține integral familiei. Familia este cea responsabilă de decizia care se va lua”, a spus Alexandru Sava. 

Fiind întrebat dacă instituția bisericească are un sfat pentru preoți, Sava a declarat: „Este opțiunea personală a fiecărui duhovnic. Nu este o decizie sinodală pe care să o aplicăm ca regulă în fiecare eparhie”. 

Ce părere are  BOR

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a afirmat că „poziția Bisericii este total favorabilă donării de organe pereche, act menit să salveze viața unei persoane”. 

Cu privire la prelevarea de organe de la indivizi declarați în moarte cerebrală, despre care Vasile Bănescu a spus că este o „problemă delicată”, „apare o firească nuanță morală pe care doar cei implicați direct într-o asemenea situație limită au dreptul de a și-o asuma”, susține purtătorul de cuvânt al BOR. 

«Moartea cerebrală» nu coincide total cu moartea reală. Din această înaltă rațiune, conștiința și libertatea celor implicați într-un act care, angajând viața și moartea unor oameni, nu are doar conotații medicale, ci și unele morale, sunt cele care au ultimul cuvânt. Biserica nu interzice nimic nimănui, ci doar invită la discernământ și la punerea oricărui gest sau acțiuni în cheia conștiinței morale preocupate ultimativ de viața și demnitatea persoanei umane. Prelevarea/ donarea unui organ viu al unei persoane aflate în moarte cerebrală (deci nedeplină) pentru a salva viaţa unei alte persoane poate fi un asemenea gest”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al BOR. 

Cadrele medicale de la Iași au afirmat că au mai întâlnit situații asemănătoare și în urmă cu ceva timp. 

Eu, personal, pe parcursul timpului, am avut aceeași problemă la Iași de mai multe ori - nu numai o dată -cu familii care inițial au semnat, după care s-au dus și (au vorbit cu preoții) și s-au răzgândit. A trebuit să îi găsim pe preoții respectivi, să le explicăm foarte clar despre ce este vorba”, a declarat dr. Raluca Neagu. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite