Românii întorşi din Turcia: „Ne ascundeam pe sub mese, în toalete, nu credeam că scăpăm“. Jucătorii Concordiei Chiajna, blocaţi în hotel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care au ajuns de la Istanbul la Bucureşti, cu prima cursă Tarom care a operat sâmbătă de pe aeroportul Ataturk, au povestit momentele de groază prin care au trecut, prinşi în mijlocul loviturii de stat din Turcia, printre aceştia aflându-se şi fotbaliştii de la echipa de fotbal Concordia Chiajna.

Cei care au revenit în ţară, în jurul orei 21.20, pe Aeroportul Henri Coandă, după o zi şi o noapte petrecută pe aeroportul Ataturk din Istanbul, spun că imaginile pe care le-au văzut sunt ca scoase din filme. Ei povestesc că au stat de vineri dimineaţă în aeroport, şi că nu au primit informaţii, din partea autorităţilor aflate în Turcia, ci doar de la MAE. 

”Ne băgam sub scaune, sub mese, pe unde nimeream. Nu credeam că mai ies de acolo, în viaţa mea”, a declarat o tânără. 

O româncă plecată pentru afaceri în Istanbul a povestit că i s-a recomandat să stea în aeroport în momentul în care s-a produs atacul. 

”A fost îngrozitor, am auzit focuri de armă şi în momentul acela, am crezut că vin spre ni. Nimeni nu ştia nimic, întrebam şi în tuceşte şi în arabă, soţul meu este libanez, dar nimeni nu vroia să ne spună nimic. A fost o teroare îngrozitoare”, a spus aceasta. 

Ea a precizat că nu a venit nimeni să îi ajute, nu li s-a oferit nicio informaţie, ci au primit un mesaj de la Ministerul Afacerilor Externe cu două numele de telefon şi o adresă de email pe care au putut să o acceseze pentru că internetul nu mergea în aeroport. 

”La un moment dat s-a auzit o mare bubuitură, am crezut că a fost o bombă, toţi de la securitate, de la la check-in au fugit, era pustiu. După focurile de armă, au lăsat oamenii să intre fără niciun fel de control, treceau prin uşile de cotrol fără niciun fel de supraveghere şi atunci ne-am speriat cel mai tare”, a spus aceasta. 

Ea a mai povestit că la un moment dat s-a baricadat într-o toaletă. ”Eram cinci persoane într-o toaletă mică, de mall, cu bagaje, ne-a fost foarte frică”, a adăugat ea. 

Un bărbat a spus că i-au anulat cursa vineri seară, cu zece minute înainte de decolare. ”A dispărut tot personalul din aeroport, şi din acel moment a început coşmarul. Au început să tragă, lumea se panica, a fost de coşmar. Oamenii, cei care ţineau cu preşedintele Erdogan, au intrat efectiv în terminal, făceau selfie cu avioanele, lângă motor, era ceva de nedescris, un haos total. E greu de imaginat”, a spus acesta. 

El a adăugat că un alt moment au început să survoleze avioane, care făceau un sunet groaznic.

Şi fotbaliştii de la echipa Concordia Chiajna s-au aflat printre pasagerii cursei Tarom care a ajuns sâmbătă la ora 21.00 pe aeroportul Henri Coandă. 

Unul dintre ei a povestit că nu şi-au imaginat în niciun moment că are loc o lovitură de stat. 

”Ne-a prins în hotel, nu am dormit toată noaptea, s-au auzit arme, împuşcături, explozii. Ceva ce nu mai vreau să mai trăiesc”, a spus jucătorul de fotbal, adăugând că sunt foarte obosiţi după cele şase şapte ore petrecute în aeroport, şi după noaptea în care nu au dormit. 

El a făcut o descriere a atmosferei din Istanbul. ”Erau maşini abandonate, oameni care alergau disperaţi”, a spus el. ”Mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns acasă (..) În momentele acestea, fotbalul a fost pe locul doi, pentru noi, pentru că ceea ce am văzut noi acolo..”, a mai spus fotbalistul. 

Şi antrenorul echipei Concordia Chiajna, Emil Săndoi a povestit orele petrecute în Istanbul. ”O noapte pierdută, câteva senzaţii tari, puţină incertitudine, nesiguranţă”, a spus acesta, precizând că a mai trecut printr-un astfel de moment, la Revoluţie, când era la Timişoara. 

”La un moment dat cred că a fost e explozie, băieţii dormeau şi s-au trezit. Păcat că se întâmplă astfel de evenimente, nu îşi doreşte nimeni aşa ceva”, a mai spus Emil Săndoi. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite