Tensiunile din Kashmir. Pakistanul suspendă legăturile comerciale cu India şi reduce nivelul relaţiilor diplomatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Pakistanul a anunţat că va reduce nivelul relaţiilor diplomatice şi va suspenda legăturile comerciale cu India, după ce New Delhi a revocat autonomia constituţională a regiunii Kashmir.

Premierul pakistanez Imran Khan a convocat, miercuri, o reuniune de urgenţă a Comisiei pentru Securitate Naţională, care include şefii principalelor instituţii civile şi militare.

„Comisia a discutat despre situaţia generată de acţiunile unilaterale şi ilegale ale Indiei. S-a decis reducerea nivelului relaţiilor diplomatice cu India şi suspendarea comerţului bilateral, a transmis Administraţia de la Islamabad. Biroul prim-ministrului pakistanez a mai transmis că Islamabadul va revizui şi acordurile bilaterale cu India şi va aduce problema Kashmirului în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

Regiunea Kashmir administrată de indieni a fost închisă de când Guvernul indian a decis, luni, să revoce autonomia constituţională a regiunii. Duminică seară, liniile telefonice şi internetul au fost întrerupte.

Zeci de mii de soldaţi au fost trimişi pentru patrularea străzilor.

Naţionaliştii hinduşi aflaţi la putere au adoptat un decret prezidenţial care a abolit statutul special al statului Jammu-Kashmir, ce fusese garantat de Constituţia indiană. Anunţul a fost făcut în parlament de către ministrul de interne indian Amit Shah, în huiduielile venite din rândurile deputaţilor opoziţiei.

 Decretul prezidenţial „intră în vigoare imediat şi înlocuieşte“ articolele constituţionale referitoare la Jammu-Kashmir, în special  370, relevă un comunicat dat publicităţii de guvernul indian.

 Acest articol conferea o mare marjă de manevră statului Jammu-Caşmir în gestionarea afacerilor sale şi nu autoriza guvernul central de la New Delhi să legifereze decât în materie de apărare, afaceri externe şi comunicaţii în regiune, restul domeniilor fiind de competenţa adunării legislative locale.

   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite