Tancurile singure nu vor câștiga războiul din Ucraina. SUA vor trebui să intensifice programul de pregătire a armatei ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite vor trebui să-și intensifice programul de pregătire pentru a se asigura că armata ucraineană poate folosi eficient toate echipamentele furnizate de Occident.

Antrenamente ale militarilor ucraineni, în 2018 Foto EPA EFE (arhivă)
Antrenamente ale militarilor ucraineni, în 2018 Foto EPA EFE (arhivă)

Cu tot zgomotul despre tancurile de luptă avansate pe care Ucraina le va primi din Vest, ele nu vor fi glonțul de argint care îi va permite Kievului să câștige războiul. În schimb, armata Statelor Unite va încerca, încă o dată, să refacă o armată după propria imagine pentru a oferi Ucrainei cea mai bună șansă de a sparge apărarea rusă înrădăcinată.

Pentru a face acest lucru, Statele Unite și aliații săi nu vor trebui doar să furnizeze tancurile, vehiculele blindate și munițiile avansate promise, ci și să extindă ceea ce a fost un program de antrenament ad-hoc pentru a învăța armata ucraineană să folosească toate noile echipamente. Va fi un curs accelerat în ceea ce armata americană numește război combinat cu arme, ceva care durează luni, dacă nu ani, pentru ca unitățile americane să stăpânească această artă a războiului.

Pe măsură ce imaginile prin satelit au arătat că rușii construiesc linii primare și secundare de tranșee defensive de-a lungul liniei frontului, analiștii guvernamentali americani au început anul prognozând un impas mortal pentru 2023. Îngrijorați că un conflict înghețat favorizează Rusia, Statele Unite și aliații săi au început discuții mai serioase în ultimele săptămâni despre cum să schimbe dinamica câmpului de luptă în favoarea Ucrainei, scrie NYT.

„Vrem să-i punem în cea mai bună poziție posibilă, astfel încât, indiferent dacă acest război se termină pe câmpul de luptă, prin diplomație sau o combinație, să se așeze pe o hartă care este mult mai avantajoasă pentru viitorul lor pe termen lung și că Putin simte eșecul strategic”, a declarat joi, 26 ianuarie, Victoria Nuland, un înalt oficial al Departamentului de Stat.

O mare parte din primul an de conflict Rusia și Ucraina și-au lovit reciproc pozițiile cu artileria, dar au existat și unele operațiuni cu tancuri. În contraofensiva de sa de succes din Harkov, Ucraina a folosit tancuri, dar unele dintre cele mai importante arme au fost vehiculele de luptă blindate cu mișcare rapidă. Acolo, Ucraina s-a confruntat cu forțe ruse dezorganizate.

Dar în următoarea fază a războiului, armata ucraineană va viza acele linii de tranșee săpate ale unităților ruse. Spărgerea acestor linii nu înseamnă doar conducerea unui batalion de tancuri peste tranșee. Este nevoie de un atac coordonat cu trupele de infanterie care marchează ținte, tancuri care trag în acele poziții și tunuri de artilerie care asigură acoperire și sprijin. Astfel de manevre combinate de arme sunt coloana vertebrală a operațiunilor militare de luptă ale SUA și punctul central al celui mai intens antrenament al armatei SUA.

Crearea de noi unități blindate

Deși tancurile au fost în centrul atenției, analiștii militari spun că o parte critică a donațiilor recente ale Occidentului ar putea fi cele 109 vehicule de luptă Bradley pe care Statele Unite le trimit și numărul mare de tunuri de artilerie pe care aliații europeni le vor trimite. Este posibil ca acest echipament să fie combinat cu tancurile Leopard germane pentru a ajuta la crearea de noi unități blindate ucrainene. Când sosește pachetul complet de echipamente occidentale, Kievul ar putea crea până la trei brigăzi suplimentare.

„Cele mai importante părți ale pachetului sunt vehiculele blindate de luptă, artileria și munițiile ghidate de precizie”, a declarat Michael Kofman, expert în Rusia la CNA, un institut de analize din Washington. „Numărul mic de tancuri promis este cea mai puțin semnificativă parte a acestui lucru.”

Pentru a se asigura că armata Ucrainei poate efectua astfel de manevre va implica o creștere a pregătirii americane și europene. Luni de zile, Statele Unite au evitat să trimită Ucrainei sisteme noi complexe care necesită o nouă pregătire. Această atitudine s-a schimbat – mai întâi când Statele Unite au trimis artilerie americană, apoi sisteme de rachete cu rază mai lungă de acțiune și, cel mai recent, sistemul de baterii Patriot, toate acestea au necesitat pregătire în afara Ucrainei.

Ezitările inițiale au dispărut

Ezitarea inițială a fost în parte din cauza preocupărilor legate de scoaterea de pe câmpul de luptă a soldaților ucraineni cu experiență, precum și din cauza îngrijorărilor că, pregătirea soldaților ucraineni, ar putea fi văzută de Kremlin ca o provocare. Dar, odată cu pregătirea privind sistemele de apărare antirachetă Patriot în curs de desfășurare în Oklahoma și instruirea privind războiul de manevră intensivă în curs de desfășurare la terenul de antrenament al Americii din Germania, preocupările inițiale au dispărut, au recunoscut oficialii militari americani.

Nu este prima dată când Statele Unite fac acest tip de antrenament. Statele Unite au încercat, și nu au reușit, să predea astfel de tehnici armatei irakiene și, într-o măsură mai mică, armatei afgane. Dar Ucraina s-a dovedit în repetate rânduri a fi capabilă din punct de vedere tehnic și plină de resurse – iar armata sa s-a arătat extrem de motivată să învețe cum să folosească echipamente noi.

Ucrainenii nu pornesc de la zero

„ Ucrainenii au un corp de armată profesionist de bază care se luptă cu rușii de ani și ani și ani și a primit pregătire occidentală până în 2022”, a spus Stephen Biddle, profesor la Universitatea Columbia. „Nu pornesc de la zero.

Rămâne de văzut cât de realist ar fi pentru Pentagon să-i antreneze pe ucraineni în complexitatea războiului de manevră cu arme combinate într-un interval de timp scurt. Chiar și pe timp de pace este nevoie de ceva timp pentru ca unitățile americane să stăpânească astfel de tehnici, și asta cu luxul unor zone de antrenament extinse și cunoștințe instituționale profunde. Totuși, noi tehnici de război pot fi învățate sub foc. La urma urmei, armata americană a învățat pentru prima dată tehnicile moderne de luptă combinată în mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Militarii care sunt motivați corespunzător și au tipul potrivit de structură de comandă se adaptează și învață destul de repede”, a spus dr. Biddle. „Există această viziune că armatele nu se schimbă niciodată. Și asta e o prostie. Se pot schimba foarte repede atunci când sunt motivați și sunt organizați corect .”

Unii analiști cred că cea mai eficientă armă pe care Statele Unite o pot oferi Ucrainei sunt rachetele ghidate de precizie. Armata Ucrainei, prin pregătire și tradiție, se concentrează pe artilerie. Această expertiză le-a permis să utilizeze rapid și eficient Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, HIMARS, pentru a lovi depozitele de muniție și posturile de comandă rusești.

Rusia s-a adaptat, retrăgându-și centrele logistice în afara ariei de acoperire a HIMARS. O rachetă mai avansată, cu rază mai lungă de acțiune, precum ATACMS, ar putea lovi acele ținte. Dar, deocamdată, armele care ar putea lovi pe teritoriul Rusiei sunt excluse, considerate a fi mult prea probabil să-l provoace pe Putin. Deși Statele Unite au cedat constant pentru a oferi Ucrainei arme mai puternice pe parcursul conflictului, au rămas hotărâte în acest punct.

Oficialii americani au recunoscut că adevărata putere a celor 31 de tancuri Abrams pe care Statele Unite au anunțat miercuri că le vor trimite Ucrainei este că vor debloca mai multe donații de tancuri Leopard 2 de fabricație germană, precum și mai multe vehicule de luptă de artilerie și infanterie.

Furnizarea de către SUA a tancurilor îi va „încuraja pe germani și îi va inspira pe polonezi” în timp ce demonstrează unitatea NATO, a spus un oficial american, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Noile donații nu vor spori suficient puterea de luptă pentru ca Ucraina să câștige războiul, dar oficialii și analiștii spun că vor ajuta substanțial.

Tancurile vor trece prin liniile de tranșee și vor deschide o cale pentru vehiculele de infanterie Bradley pentru a menține controlul teritoriului recuperat.

Și tancurile trimit semnale importante atât Ucrainei, cât și Rusiei cu privire la continuarea sprijinului american. Pentru Rusia, tancurile demonstrează că fluxul de arme din Occident este în creștere, nu în scădere. Iar pentru Ucraina este o mare creștere a moralului, a spus Andrea Kendall-Taylor, un fost oficial al serviciilor secrete americane acum la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

„Este un vot de încredere că oamenii încă ajută Ucraina să-și elibereze teritoriul, mai degrabă decât să împingă Ucraina să negocieze”, a spus ea.

Grafic cu tancul german Leopard 2A4 și american M1A1 Abrams CREDIT Graphic News jpg

Zelenski: Dacă tancurile Abrams nu ajung în Ucraina până în august, va fi prea târziu

Trupele ucrainene au nevoie de un anumit număr de tancuri occidentale și alte vehicule blindate pentru a proteja teritoriul statului nostru de invadatorii ruși chiar acum. Dacă tancurile de luptă principale Abrams din America nu sosesc până în august, va fi prea târziu, a declarat de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Sky News .

Răspunzând la întrebarea jurnalistului, acesta a explicat că se va simți uşurat doar când echipamentul promis deja ajunge în Ucraina, şi nu atunci când liderii statelor partenere anunţă doar furnizarea în viitor.

„Numărul de tancuri și timpul în care pot ajunge la noi au un rol important... Avem arme care s-au promis, dar încă nu au ajuns. Uneori aceste arme fac luni de zile până ajung. Eu nu sunt spunând că cineva este de vină pentru asta. Spun doar că ușurarea vine exact când ceea ce este dat începe să funcționeze pentru a ne proteja armata", a spus Zelenski.

El a mai spus că Forțele Armate nu le va fi prea mult de folos dacă primesc, de exemplu, cinci tancuri dintr-o țară parteneră. Ucraina nu își va putea echipa trupele cu o asemenea cantitate de echipament, iar trimiterea soldaților la antrenament de dragul a cinci tancuri occidentale nu va avea sens. În plus, va trebui creat un hub de reparații pentru a întreține această armă. "Acum avem nevoie de 300-500 de tancuri", a spus președintele.

Ţările occidentale vor livra Ucrainei 321 de tancuri

Ţările occidentale vor livra Ucrainei 321 de tancuri, a declarat ambasadorul Ucrainei în Franţa, citat de CNN. „Încă de astăzi, numeroase ţări şi-au confirmat oficial acordul de a livra 321 de tancuri grele Ucrainei”, a declarat vineri Vadim Omelcenko, într-un interviu acordat postului de televiziune francez BFM.

El nu a precizat care ţări vor furniza tancurile şi nici nu a furnizat o defalcare a modelelor.

Cifra lui Omelcenko vine după ce SUA s-au angajat săptămâna aceasta să furnizeze 31 de tancuri M1 Abrams, iar Germania a fost de acord să trimită 14 Leopard 2 A6. Anterior, Regatul Unit a promis 14 tancuri Challenger 2, în timp ce Polonia a cerut aprobarea Germaniei pentru a transfera unele dintre propriile sale Leopard 2 de fabricaţie germană în Ucraina.

Reluând afirmaţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a îndemnat Occidentul să furnizeze arme grele, Omelcenko a spus că Ucraina are nevoie de asistenţă „cât mai repede posibil”.

Dacă ar aştepta până în luna august sau septembrie, ar fi prea târziu”, a spus el.

Datele de livrare vor varia în funcţie de tipul de tanc şi de ţara de origine, a spus ambasadorul, iar calendarul va fi ajustat în timpul următoarelor consultări dintre Ucraina şi ţările occidentale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite