De ce vor băga spaima în ruși tancurile britanice Challenger 2, dar și blindatele Bradley, AMX-10 și Marder VIDEO

0
Publicat:

Guvernul Marii Britanii a comunicat că ia în considerare să furnizeze tancuri principale de luptă Challenger 2 forțelor ucrainene. Totul după ce Kievul va primi 40 de blindate germane Marder, 50 de blindate americane Bradley şi 40 de tancuri uşoare AMX-10 RC franceze. 

Ucraina va primi tancuri Challenger 2 FOTO Shutterstock
Ucraina va primi tancuri Challenger 2 FOTO Shutterstock

Challenger 2 a fost folosit în operațiunile NATO din Bosnia și Herțegovina, Kosovo și Irak. Introduse pentru prima dată în serviciu în armata britanică în 1994, un număr de Challenger 2 sunt în prezent desfășurate în Estonia, ca parte a prezenței avansate consolidate a NATO în țările baltice. Dispune de un tun principal de 120 mm și are un echipaj format din patru militari, comandant, trăgător, încărcător/operator și conducător. Armata britanică spune că Challenger 2 „nu a suferit nicio pierdere din cauza inamicului”. Challenger 2 are un preț pe măsură, de 4.217.000 de lire sterline.

Pe de altă parte, blindatele Bradley a fost „calul de povară” al armatei americane încă din anii 1980. Culmea este că acest vehicul blindat a distrus mai multe tancuri inamice în luptă în Irak decât tancul Abrams. Bradley poate fi folosit „atât în operațiunile ofensive, cât și în cele defensive, el are o putere de foc și o armură eficace ce pot aduce avantaje pe câmpul de luptă, pe măsură ce armata ucraineană continuă să-și apere țara”, a anunțat Pentagonul. „Brad... NU este un tanc”, a afirmat într-o postare pe Twitter generalul american în rezervă Mark Hertling, adăugând însă că „poate fi un ucigaș de tancuri... și un transportor de trupe”.

La rândul lui, vehiculul blindat german Marder e considerat și el o armă eficace, spun experții, fiind dotat cu un sistem de rachete antitanc numit MILAN și cu un tun de 20 de milimetri.

În fine, vehiculele blindate franceze AMX-10 RC, denumite uneori drept „tancuri ușoare”, sunt vehicule foarte rapide, cu roți, nu cu șenile, și au o turelă cu un tun de 105 milimetri. Generalul Hertling spune că AMX-10 RC este un „vânător de tancuri”.

În funcție de variantă, un blindat AMX-10 RC costă și 555.963 de dolari în timp ce un blindat german Marder poate ajunge la 400.000 de dolari. În fine, un blindat Bradley depășește, în unele variante, un preț de 2 milioane de dolari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite