Talibanii arestează femeile afgane pentru „hijab necorespunzător” în prima operațiune de impunere a regulilor vestimentare de la revenirea lor la putere

0
Publicat:

KABUL, Afganistan: talibanii au arestat femei în capitala afgană pentru purtarea unui „hijab necorespunzător”, a declarat joi, 4 ianuarie, un purtător de cuvânt al Ministerului Vice și Virtute al țării, conform yahoo.news.

Patru femei din Afganistan, cu capul plecat, purtând hijab
Femei din Afganistan purtând hijab. Foto: Arhiva Adevărul

Este prima confirmare oficială a unei acțiuni de impunere a regulilor privind vestimentația pentru femeile care nu respectă codul vestimentar impus de guvernul Taliban de la revenirea la putere, în 2021,și are ecouri în Iranul învecinat, care impune hijabul obligatoriu de decenii.

Această constrângere reprezintă cea mai recentă lovitură restrictivă pentru femeile și fetele afgane, care se confruntă deja cu interdicții privind educația, angajarea și accesul la spațiile publice.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Vice și Virtute, Abdul Ghafar Farooq, nu a precizat câte femei au fost arestate sau ce înseamnă „hijab necorespunzător”.

În mai 2022, Talibanul a emis un decret prin care cerea femeilor să-și arate doar ochii și le recomanda să poarte burqa de la cap la picioare, asemănător restricțiilor din perioada guvernării anterioare a Talibanului, între 1996 și 2001.

Farooq a declarat că femeile au fost arestate acum trei zile

În înregistrări audio trimise The Associated Press, el a spus că ministerul a primit plângeri cu privire la lipsa de conformitate a femeilor cu hijabul corect în capitală și în provincii de aproape doi ani și jumătate.

Oficialii ministerului au făcut recomandări femeilor și le-au sfătuit să respecte codul vestimentar. După ce acestea au refuzat să urmeze sfatul, au fost trimise polițiștii femei să le aresteze, a adăugat el.

„Acestea sunt câteva femei limitate care promovează hijabul necorespunzător în societatea islamică”, a spus el. „Ele au încălcat valorile și ritualurile islamice și au încurajat societatea și celelalte surori respectate să adopte hijabul necorespunzător.”

Potrivit lui Farooq, poliția va trimite cazul la autoritățile judiciare sau femeile vor fi eliberate sub o cauțiune strictă.

„În fiecare provincie, cele care nu poartă hijab vor fi arestate”, a avertizat purtătorul de cuvânt al Ministerului

Arestările au loc mai puțin de o săptămână după ce Consiliul de Securitate al ONU a solicitat desemnarea unui emisar special pentru a interacționa cu Talibanul, în special în ceea ce privește drepturile de gen și drepturile omului.

Cu toate acestea, Guvernul Taliban a criticat ideea, afirmând că emisarii speciali au „complicat situațiile prin impunerea de soluții externe”.

Miercuri seară, exprimându-și susținerea pentru un emisar special pentru Afganistan, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a spus că America este îngrijorată în continuare de „edicturile represive împotriva femeilor și fetelor ale Talibanului și de refuzul acestuia de a promova o guvernare incluzivă”.

Deciziile luate pun în pericol societatea afgană și îndepărtează Talibanul și mai mult de normalizarea relațiilor cu comunitatea internațională, a adăugat Miller.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite