Taiwan a anunțat că avioane și nave militare chineze au efectuat incursiuni în apropierea teritoriului său

0
Publicat:

Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat că 17 avioane şi cinci nave militare chineze au efectuat sâmbătă incursiuni în zone din jurul insulei.

Incursiuni militare ale Chinei în jurul insulei Taiwan / Foto Shutterstock (arhivă)
Incursiuni militare ale Chinei în jurul insulei Taiwan / Foto Shutterstock (arhivă)

Ministerul a explicat sâmbătă noaptea pe contul său de Twitter că şapte avioane chineze au traversat linia mediană din Strâmtoarea Formosa, care în practică reprezintă o frontieră neoficială respectată tacit de Taipei şi Beijing deopotrivă în ultimele decenii, dar care a fost traversată în ultimele săptămâni de forţele chineze în timpul unor manevre militare, notează agenţia de presă citată.

Avioane de vânătoare de tip JH-7, SU-30 şi J-11, precum şi un avion antisubmarin Y-8 ASW au luat parte la incursiune, care a avut loc în părţile sud-vestice şi nordice ale aşa-numitei Zone de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) a Taiwanului, scrie Agerpres.

Forţele aeriene ale insulei au monitorizat situaţia cu patrule aeriene de luptă şi navale şi cu sisteme de rachete terestre.

Incursiunile avioanelor militare ale Armatei Populare de Eliberare (EPL, armata Chinei) în ADIZ din Taiwan au sporit considerabil începând de la sfârşitul anului 2021 şi s-au înmulţit şi mai mult după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, care s-a aflat în Taiwan la începutul lunii august.

China a răspuns vizitei lui Pelosi, pe care a calificat-o drept "farsă" şi "trădare deplorabilă", cu sancţiuni comerciale împotriva insulei şi cu manevre militare în jurul Taiwanului pe care Taipeiul le-a descris drept "blocadă".

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula face parte din teritoriul său. În 1979, Washingtonul a întrerupt în mod oficial legăturile diplomatice cu autorităţile de la Taipei şi a stabilit relaţii cu Beijingul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite