Tensiuni în creştere între Taiwan şi China: Armata taiwaneză simulează răspunsuri în caz de război după recentele incursiuni chineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Taiwanul încearcă să-i dea de înţeles Chinei că intenţionează să se apere în cazul unei agresiuni. După ce zeci de avioane militare chineze au pătruns în weekendul trecut în spaţiul aerian al insulei democratice, avioane de vânătoare ale armatei taiwaneze au efectuat marţi exerciţii de simulare a unor răspunsuri în caz de război.

Baza Tainan, din sudul Taiwanului, găzduieşte avioane care sunt adesea mobilizate pentru a intercepta aparate de zbor chineze.

Întrebat despre exercţiile de marţi, colonelul Lee Ching-shi a declarat pentru Reuters că avioanele militare taiwaneze pot să răspundă „în orice moment” în caz de agresiune.

„Suntem pregătiţi”, a dat asigurări colonelul. „Nu vom ceda niciun centimetru din teritoriul nostru”, a adăugat el.

Taiwanul s-a desprins de China după ce a devenit un refugiu al opozanţilor regimului comunist de la Beijing şi a adoptat calea democraţiei. Însă conducerea de la Beijing nici nu vrea să audă de separarea Taiwanului şi consideră insula o provincie rebelă ce trebuie adusă din nou sub administraţie chineză, chiar şi cu folosirea forţei.

Pe fondul acestor tensiuni, un grup aeronoval american condus de portavionul USS Theodore Roosevelt a sosit sâmbătă în regiune.

În timp ce americanii afirmă că USS Theodore Roosevelt efectuează o misiune de rutină în vederea promovării libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud, chinezii apreciază că este vorba de o „demonstraţie de forţă”.

Potrivit Ministerului taiwanez al Apărării, China a trimis sâmbătă opt bombardiere şi cinci avioane de vânătoare în zona sa de identificare aeriană. Mai mult, China a repetat acţiunea duminică, mobilizând în acelaşi sector alte 15 aparate de zbor, între care trei bombardiere şi 12 avioane de vânătoare.

În prima sa luare de poziţie în legătură cu tensiunile chinezo-taiwaneze, administraţia Biden a subliniat că suţinerea Washingtonului faţă de Taiwan rămâne „solidă ca o stâncă”, în pofida unor „tentative de intimidare” ale Beijingului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite