SUA trimit avioane F-22 Raptor în Qatar, în contexul tensiunilor cu Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO US Air Force
FOTO US Air Force

SUA au trimis avioane de vânătoare F-22 în Qatar, pentru prima dată, a transmis Armata americană, vineri, sporind şi mai mult numărul forţelor americane din Golf, în contextul tensiunilor cu Iranul, transmite AFP.

F-22 Raptor ale Forţelor Aeriene au fost trimise pentru a „apăra forţele şi interesele americane“, a spus Comandamentul Militar Central al Forţelor Aeriene Americane, într-un comunicat care nu a menţionat şi numărul avioanelor. O fotografie publicată de americani arată cum cinci avioane zboară deasupra Bazei Aeriene Al Udeid din Qatar.

Teheranul şi Washingtonul se află într-o dispută care escaladează, de cât preşedintele american Donald Trump a retras SUA dintr-un acord nuclear cu Iranul şi a reimpus sancţiuni Republicii islamice.

Tensiunile au ajuns la cote maxime săptămâna trecută, când Iranul a doborât o dronă americană deasupra apelor din Golf, după o serie de atacuri asupra unor petroliere, despre care Washingtonul a spus că au fost puse la cale de Teheran, acesta din urmă negând orice implicare.

De atunci, preşedintele Trump a anunţat noi sancţiuni îndreptate împotriva liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei şi a ministrului de Externe Mohammad Javad Zarif.

Iranul a ameninţat că va renunţa la unele dintre angajamentele sale din acordul nuclear, dacă partenerii care au rămas – Mara Britanie, China, Franţa, Germania şi Rusia – nu vor ajuta ţara să evite sancţiunile americane şi să-şi vândă petrolul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite