SUA şi Rusia au trecut de la Războiul Rece la războiul fierbinte, afirmă un ministru rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Statele Unite ale Americii (SUA) şi Rusia au „depăşit deja” stadiul de Război Rece şi se află în prezent într-o etapă de „război fierbinte” hibrid, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de agenţiile de presă EFE şi TASS.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

„Cred că am depăşit această perioadă” a Războiului rece, a afirmat el pentru postul de radio rus Sputnik, menţionând că „la ora actuală ne aflăm într-o fază de conflict fierbinte cu SUA”, potrivit Agerpres. 

„Observăm o implicare directă a acestui stat într-un război hibrid împotriva Rusiei pe diferite direcţii”, a adăugat Riabkov, potrivit căruia acest război ia uneori forme fără precedent care „pur şi simplu nu existau şi nu puteau exista în perioada Războiului rece”.

El a deplâns faptul că, în prezent, problema ameninţării nucleare revine în prim-plan.

„Este o situaţie dificilă. Subliniez că partea rusă îşi menţine ataşamentul său total faţă de cunoscutele postulate care au fost stipulate în ultima vreme, inclusiv la cel mai înalt nivel, că într-un război nuclear nu pot exista învingători şi că acesta nu poate fi dezlănţuit”, a afirmat ministrul adjunct de externe rus.

Cu toate acestea, el a declarat că „modul complet inconştient şi provocator în care adversarii noştri americani alimentează escaladarea, măsura în care sunt orbiţi de credinţa lor complet absurdă şi nefondată în capacitatea lor de a învinge strategic Rusia, ne fac să ne îndoim de potenţialul lor cognitiv şi de adecvarea lor”.

„Asta înseamnă să te joci cu focul în sensul propriu al cuvântului”, a mai avertizat Riabkov.

SUA ar trebui să înţeleagă că, în faţa atacurilor asupra suveranităţii, integrităţii teritoriale şi sistemului statal al Rusiei, Moscova va fi gata să folosească toate mijloacele de care dispune pentru apărarea sa, a declarat oficialul rus.

„O subestimare a deciziei noastre ar putea fi cel mai rău lucru care le-ar putea trece prin cap adversarilor noştri. Îi avertizăm împotriva unor greşeli fatale”, a concluzionat Serghei Riabkov.

Cu o zi în urmă, un alt diplomat rus a invocat colapsul relaţiilor cu SUA şi a criticat Washingtonul pentru că încearcă să provoace o „înfrângere strategică” a Rusiei în diferite domenii.

Rusia a declanşat la 24 februarie 2022 o invazie brutală împotriva Ucraina, ţară vecină, suverană şi independentă, membră a ONU, în ceea ce Kievul şi Occidentul califică drept un război de agresiune neprovocat, ilegal şi nejustificat, primul de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.   

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite