SUA şi Rusia au stabilit la ONU textul rezoluţiei privind distrugerea arsenalului chimic sirian. Urmează votul Consiliului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite şi Rusia au ajuns joi, în cadrul Adunării Generale de la ONU şi după mai multe săptămâni de negocieri intense, la un acord asupra textului care prevede cadrul distrugerii arsenalului chimic al regimului sirian Bashar al-Assad, relatează AFP. Rezoluţia urmează să fie votată de miniştrii Consiliului de Securitate al ONU vineri seară (sâmbătă, 3.00, ora României).

Această rezoluţie, care ar putea să fie adoptată încă de vineri seara, constituie un progres diplomatic major, relatează AFP, potrivit Mediafax.

De la începutul conflictului sirian, în martie 2011, Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit să se pună vreodată de acord asupra unui text, Moscova şi Beijingul opunând câte un vot de veto în trei rânduri.

"Este vorba despre un progres semnificativ în Consiliul de Securitate, care acţionează în mod unit pentru a impune obligaţii legale şi constrângătoare Siriei, pentru prima dată", a declarat Samantha Power, ambasadoarea Statelor Unite la ONU.

Proiectul rezoluţiei obţinut de AFP prevede posibilitatea ca membrii Consiliului să stabilească sancţiuni împotriva regimului sirian în cazul în care nu este respectat planul dezarmării chimice.

Totuşi textul nu precizează care sunt măsurile vizate şi nu impune sancţiuni în mod automat. În cazul unei încălcări a angajamentelor va fi necesară adoptarea unei noi rezoluţii, situaţie care îi oferă Moscovei, aliatul Damascului, controlul şi posibilitatea unui blocaj.

Acest text a fost dezbătut joi seara într-o reuniune a celor 15 membri ai Consiliului de Securitate. Votul, la nivel ministerial, este prevăzut să aibă loc vineri, la ora locală 20.00 (sâmbătă, 3.00, ora României), a anunţat misiunea Franţei la ONU într-un mesaj postat pe contul de Twitter.

Promisiuni de pace la ONU

La Adunarea Generală ONU, de joi de la New York, preşedintele iranian Hassan Rohani a promis negocieri de „bună-credinţă" asupra dosarului nuclear al ţării sale

„Suntem gata să ne implicăm serios în procesul spre un acord negociat şi reciproc acceptabil, şi să facem acest lucru cu bună-credinţă", a declarat preşedintele iranian, după o întâlnire între şeful diplomaţiei iraniene şi omologii săi reprezentând marile puteri, pe marginea Adunării Generale a ONU.

De asemenea, Mahomoud Abbas, preşedintele Palestinei, a ţinut joi un discurs prin care a cerut încetarea activităţilor israeliene de colonizare, spunând că doreşte un acord „definitiv" de pace cu Israelul. 

„Obiectivul nostru este să ajungem la un acord complet şi definitiv şi la un acord de pace între statul Palestina şi Israel, un acord care să rezolve toate problemele aflate în suspans”, a declarat Abbas.

Pe aceeaşi temă:

SUA şi Rusia au ajuns la un acord privind arsenalul chimic sirian. Armele lui Assad vor fi distruse până la mijlocul lui 2014

Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat că a ajuns la un acord cu omologul său rus Serghei Lavrov privind metodologia de eliminare şi distrugere a arsenalului chimic deţinut de regimul de la Damasc, informează agenţiile de presă internaţionale. Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat să susţin protocolul SUA-Rusia, iar Ban Ki-moon speră că acordul va pune capăt "suferinţelor" din Siria.

Siria: Catherine Ashton salută acordul şi oferă sprijinul Uniunii Europene

Reprezentantul UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, a salutat sâmbătă acordul dintre Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă privind „distrugerea rapidă şi în condiţii de securitate“ a armelor chimice siriene.

Siria: Ameninţarea militară poate aduce soluţii diplomatice

Ministrul israelian al apărării, Moshe Yaalon, a afirmat luni că acordul ruso-american privind distrugerea arsenalului chimic al Siriei dovedeşte că o „ameninţare militară credibilă“ poate aduce soluţii diplomatice.

SONDAJ România, divizată de intervenţia militară în Siria

Numărul românilor care se opun unei intervenţii armate împotriva regimului de la Damasc este aproape egal cu cel al românilor care sunt de acord cu atacul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite