SUA luptă împotriva insurgenţilor talibani cu Metallica şi The Offspring

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata americană are o nouă armă în lupta împotriva talibanilor: muzica rock heavy metal, informează AFP.

Forţele de securitate americane au testat noua strategie pentru a îndepărta talibanii din Marjah. Când insurgenţii deschid focul un vehicul blindat  şi având boxe puternice începe să difuzeze muzică rock, heavy metal şi country atât de tare, încât poate fi auzită de o distranţă de până la doi kilometri. Soldaţii au depistat care sunt piesele care îi enervează pe talibani, astfel că playlist-ul este special creat pentru a-i scoate din minţi pe talibani.

"Talibanii urăsc muzica aceea", a spus sergentul implicat în operaţiuni psihologice sub acoperire, numite şi "psy ops", într-o zonă din provincia Helmand.

Nici localnicii nu sunt încântaţi de lupta fonică dusă de armata americană. Copiii îşi acoperă de cele mai multe ori urechile pentru a nu mai auzi başii puternici.

"Unii localnici se plâng, dar este un mod de a-i face să aleagă . Este şi motivant pentru puşcaşii marini", a adăugat sergentul, după o rundă de muzică asurzitoare ce a durat mai multe ore şi ce a inclus melodii ale The Offspring, Metallica şi Thin Lizzy.

Şi pentru că lupta psihologică nu se poartă numai la nivel muzical, soldaţii le mai transmit talibanilor şi mesaje. "Doar le spunem că vor muri", afirmă el zâmbind.

Operaţiunea psihologică purtată de soldaţii americani la nivel fonic nu este cunoscută de locotenent colonelul Brian Christmas, comandantul puşcaşilor marini americani din nordul Marjah. Acesta a precizat pentru AFP că o astfel de operaţiune este "neadecvată".

SUA, aliaţii şi trupele afgane au declanşat în urmă cu două luni o amplă operaţiune în Marjah, în care sunt implicaţi circa 15.000 de soldaţi.

Teama de talibani persistă

Populaţia civilă trăieşte în continuare cu teama unor intervenţii ale insurgenţilor.

"Talibanii intră în fiecare zi în casă, rănind locuitorii, acuzându-ne că suntem spioni", a declarat Salam, un tânăr afgan eliberat recent din mâinile răpitorilor săi talibani de trupele americane.

Tânărul în vârstă de 23 de ani, care locuieşte cu părinţii săi, cultivă mac, plantă ce stă la baza heroinei şi alimentează insurgenţa.

De altfel, există suspiciune că talibanii au decapitat un bărbat la începutul lunii martie şi au ucis un lider tribal care a cooperat cu americanii şi care a fost împuşcat cu trei gloanţe în piept. Potrivit unor informaţii prezentate de puşcaşii marini jurnaliştilor de la AFP, talibanii împart şi fluturaşi scrişi de mână prin care ameninţă că îi vor decapita pe cei care cooperează cu forţele străine.

Frica de talibani nu îi determină pe localnici să se încreadă în trupele străine. "Nu ne ajută acum, nu suntem aici de suficient timp pentru a construi încrederea", a spus locotenentul Brandon White, un ofiţer desfăşurat în Marjah.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite