SUA consideră necesare aproape 60 de zile pentru construirea unui port temporar în Gaza | VIDEO

0
Publicat:

Un sistem portuar temporar pe care SUA intenționează să-l construiască pentru spori acordarea de ajutoare locuitorilor din Fâşia Gaza va dura, pentru a fi finalizat, „probabil până la 60 de zile şi va implica aproximativ 1.000 de militari, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Pentagonului, notează Reuters, scrie Agerpres.

Avion de tip C-130 folosit pentru lansarea de ajutoare FOTO: Valentin Ciobîrcă, MApN (Arhivă)
Avion de tip C-130 folosit pentru lansarea de ajutoare FOTO: Valentin Ciobîrcă, MApN (Arhivă)

Preşedintele american a anunţat că armata americană va construi un port temporar săptămânile următoare pe coasta mediteraneană a Gazei pentru a le permite livrarea ajutoarelor umanitare pe mare.

Deşi operaţiunea militară a SUA va implica atât soldaţi, cât şi marinari, armata americană nu va desfăşura trupe la ţărm, nici măcar temporar pentru a ancora docul la ţărm, a transmis purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior al Forţelor Aeriene Patrick Ryder.

Odată devenit operaţional, portul va face posibilă livrarea zilnică a aproximativ două milioane de mese către locuitorii din Gaza, a spus Ryder.

Prin comparaţie, armata americană a livrat un total de aproximativ 124.000 de mese în timpul a patru lansări aeriene în cursul ultimei săptămână. Cea mai recentă lansare aeriană de vineri a livrat aproximativ 11.500 de mese, a comunicat armata americană.

Nu este clar cine se va ocupa cu asigurarea locul de aterizare pentru sistemul portuar. Ryder a spus doar că Washingtonul lucrează la detalii cu ţări partenere, inclusiv cu Israelul.

Purtătorul de cuvânt a mai declarat că nu a fost realizată o estimare a costurilor. SUA discută, de asemenea, cu ONG-uri, grupuri care acordă asistenţă şi ONU despre modul în care va fi furnizat ajutorul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite