SUA au avertizat în secret Iranul asupra unui posibil atac terorist pregătit de ISIS

0
Publicat:

SUA au avertizat în secret Iranul că ISIS plănuia un atac terorist în interiorul granițelor iraniene înainte ca gruparea să comită un atentat cu aproape 100 de victime lângă mormântul generalului Qasem Soleimani pe 3 ianuarie, potrivit unui oficial american.

Iranieni s-au adunat în număr mare la comemorarea mortii lui Soleimani Foto Profimedia
Iranieni s-au adunat în număr mare la comemorarea mortii lui Soleimani Foto Profimedia

Avertismentul s-a bazat pe informațiile obținute de SUA cu privire la planurile ISIS și a fost transmis Iranului în temeiul politicii guvernului american privind „datoria de a avertiza”, a declarat oficialul. Această politică e aplicabilă chiar și în cazul adversarilor SUA.

Avertismentul privat, dezvăluit de The Wall Street Journal, este notabil ținând cont nu doar de faptul că Iranul nu este partener sau aliat al SUA, ci și prin prisma faptului că, potrivit oficialior americani, Iranul s-ar afla în spatele unei intensificări a atacurilor comise de milițiile sale proxy împotriva personalului american din Orientul Mijlociu. Nu este limpede prin ce canale SUA au transmis mesajul către Iran, având în vedere că țările nu au relații diplomatice oficiale.

Înainte de atacul terorist al ISIS din 3 ianuarie 2024, în Kerman, Iran, guvernul SUA a transmis în privat Iranului un avertisment privind existența unei amenințări teroriste în interiorul granițelor iraniene", a declarat oficialul. „Guvernul SUA a urmat o politică de lungă durată privind "datoria de a avertiza", care a fost pusă în aplicare în toate administrațiile și menită să avertizeze guvernele împotriva unor potențiale amenințări letale. Oferim aceste avertismente parțial pentru că nu dorim să vedem că se pierd vieți nevinovate în atacuri teroriste."

În cele din urmă, guvernul iranian nu a reușit să împiedice atentatele ISIS, care a fost cel mai sângeros în Iran de la revoluția din 1979. Cel puțin 84 de persoane au fost ucise și 284 rănite în exploziile din 3 ianuarie, care au fost urmarea detonării unor bombe în apropierea locului în care este înmormântat Soleimani în sudul Iranului. ISIS a revendicat responsabilitatea pentru atacurile teroriste o zi mai târziu.

Potrivit Biroului directorului Direcției de Informații Naționale, orice entitate a comunității de informații care colectează sau dobândește „informații specifice și credibile indicând o amenințare iminentă de ucidere intenționată, vătămare corporală gravă sau răpire îndreptată împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane... are obligația de a avertiza victima vizată sau pe cei responsabili de protecția victimei vizate, după caz". O astfel de victimă include atât persoane din SUA, cât și persoane din afara SUA, potrivit politicii americane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite