Iranul a anunțat numele suspectului principal în cazul atentatelor cu bombă de lângă mormântul lui Soleimani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Informaților din Iran a anunțat joi numele unui suspect principal pe care l-a descris ca fiind liderul și artizanul atentatelor sinucigașe cu bombă de săptămâna trecută, revendicate de gruparea Stat Islamic, relatează AP. Între timp, bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 94 de morți, a anunțat presa iraniană.

Bilanțul inițial al atentatelor a fost de peste 100 de morți FOTO EPA-EFE
Bilanțul inițial al atentatelor a fost de peste 100 de morți FOTO EPA-EFE

Atacul din 3 ianuarie, în care doi atentatori sinucigași cu bombă au vizat ceremonia de comemorare a generalului iranian Qasem Soleimani, ucis de SUA într-un atac cu dronă în Irak în 2020, a fost cel mai mortal din Iran din ultimele decenii, în timp ce situația din Orientul Mijlociu rămâne pe muchie de cuțit.

Primul atentator s-a detonat în apropierea locului unde avea loc ceremonia, în orașul Kerman, la aproximativ 820 de kilometri sud-est de capitala Teheran. Al doilea s-a aruncat în aer 20 de minute mai târziu, în timp ce personalul de urgență și alte persoane încercau să acorde ajutor răniților după prima explozie.

Agenția oficială de știri IRNA a difuzat o declarație a Ministerului Informațiilor, potrivit căreia principalul suspect și cel care ar fi planificat atentatul cu bombă este un cetățean tadjic cunoscut sub pseudonimul Abdollah Tadjiki.

Potrivit IRNA, suspectul a intrat în țară la jumătatea lunii decembrie, prin sud-estul Iranului, și a plecat cu două zile înainte de atac, după ce a confecționat bombele.

Totodată, a făcut public și numele de familie al unuia dintre atentatori - un anume Bozrov în vârstă 24 de ani care ar avea cetățenie tadjică și israeliană. Acesta ar fi ajuns la rândul lui în Iran trecând granița de sud-est, după mai multe luni de pregătire în Afganistan.

Presa oficială din Iran a mai relatat că autoritățile încearcă să îl identifice și pe cel de-al doilea atentator sinucigaș. În comunicatul prin care a revendicat atentatul gruparea Stat Islamic i-a identificat pe cei doi atentatori ca fiind Omar al-Mowahed și Seif-Allah al-Mujahed.

Autoritățile iraniene au arestat până în prezent 35 de persoane din mai multe provincii pe care le suspectează că au legătură cu atentatele, potrivit sursei citate.

Între timp, bilanțul atentatelor a crescut joi la 94 de morți, de la 91 de victime raportate duminică. Presa iraniană a precizat că 14 dintre morți sunt cetățeni afgani care participau la comemorarea morții generalului Qassem Soleimani comandantul forței paramilitare Quds din cadrul Corpului Gardienii Revoluției.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite