Statul Islamic a pierdut ultimul oraş aflat sub controlul său în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata siriană a anunţat joi că a preluat controlul total asupra Abu Kamal, ultimul oraş care se mai afla pe mâna grupării ijihadiste Statul Islamic în Siria, relatează AFP.

„Unităţile forţelor noastre armate, în cooperare cu forţe auxiliare şi aliate, au eliberat oraşul Abu Kamal“, situat în estul Siriei, a anunţat armata într-un comunicat publicat de presa oficială.

După mai multe săptămâni de ofensivă, susţinută de aviaţia rusă, trupele regimului şi aliaţii săi - membri ai unor miliţii irakiene, iraniene şi ai Hezbollahului libanez - au reuşit miercuri seara să intre în acest oraş situat în apropiere de frontiera cu Irakul.

„Eliberarea oraşului Abu Kamal este foarte importantă, deoarece ea reprezintă eşecul proiectului grupării teroriste Statul Islamic în regiune“, a subliniat armata.

„Este o faptă de vitejie“, şi-a exprimat satisfacţia armata, precizând că această recucerire îi va permite „să învingă ceea ce mai rămâne ca organizaţii teroriste“ în ţară.

Gruparea jihadistă a fost - după o ascensiune spectaculoasă în 2014 - ţinta unei multitudini de ofensive, în ultimul an, a diverselor forţe, care au reuşit cu susţinerea rusă sau americană să o disloce din vaste teritorii pe care le-a cucerit în Irak şi în Siria.

Statul Islamic se menţine - în provincia Deir ez-Zor - în câteva sate şi mici localităţi şi deţine controlul a cel puţin unui câmp petrolier, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Tot în Siria, Statul Islamic este prezent în două cartiere de la periferia Damascului - Yarmouk şi Hajar al-Aswad -, dar şi în câteva „buzunare“ în provincia Homs (centru) şi în sudul ţării.

În Irak, gruparea jihadistă deţine în continuare controlul asupra localităţii Rawa şi zonei deşertice în care se află, în apropiere de frontiera cu Siria.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite