Statele Unite anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina: „Muniții pentru un nou sistem de apărare antiaeriană”

0
Publicat:

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a anunţat miercuri un nou ajutor militar din partea Statelor Unite pentru Ucraina, în valoare de 200 milioane de dolari.

Lloyd Austin dă mâna cu Volodimir Zelenski în cadrul reuniunii de la sediul NATO FOTO EPA-EFE
Lloyd Austin dă mâna cu Volodimir Zelenski în cadrul reuniunii de la sediul NATO FOTO EPA-EFE

Noul ajutor, care crește sprijinul total al Washingtonului pentru Kiev la 43,9 miliarde de dolari, pune un accent deosebit pe apărarea antiaeriană şi artilerie, relatează Agerpres, citând DPA și EFE.

Lloyd Austin a făcut acest anunţ la începutul unei noi reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, organizate miercuri la sediul NATO în prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Sunt mândru să anunţ un nou pachet de asistenţă de securitate de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina din partea Statelor Unite, pachet care cuprinde muniţii pentru un nou sistem de apărare antiaeriană pe care îl vom livra în curând, precum şi muniţii de artilerie şi rachete, muniţii aeriene de precizie, diferite tipuri de arme şi echipamente pentru contracararea dronele ruse”, a declarat secretarul american al Apărării.

„Să nu vă lăsaţi înşelaţi, Statele Unite vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a transmis Austin, contracarând afirmațiile privind scăderea sprijinului Washingtonului față de Kiev pe fondul turbulențelor de pe scena politică americană, precum și din cauza nevoilor Israelului de a răspunde atacului lansat împotriva sa de către Hamas.

Potrivit oficialului american, Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, format din aproximativ 50 de ţări, s-a angajat să acorde țăriii atacate de Rusia un ajutor de peste 33 de miliarde de dolari.

„Suntem aici pentru a oferi tot ceea ce este necesar atât timp cât este nevoie pentru ca Ucraina să trăiască în libertate. Aşa că astăzi vom vorbi despre nevoile imediate ale Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii flagrante a Rusiei”, a dat asigurări Austin.

Șeful Pentagonului a subliniat totodată că sarcina Grupului de contact, aflat sub coordonarea Statelor Unite, este să se asigure că nevoile Ucrainei pentru lunile următoare sunt satisfăcute şi să „continue să dezvolte capacităţile de luptă ale Ucrainei pentru a se feri de viitoare pericole”.

Lloyd Austin a anunţat acest pachet de ajutor ca urmare a acordului încheiat la 30 septembrie pentru finanţarea administraţiei americane pentru încă 45 de zile, dar care nu specifică o nouă alocare pentru Ucraina, notează Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite