Sondaj: Creştinii din toată lumea, dezbinaţi de învăţăturile Bisericii Catolice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent sondaj de opinie efectuat la nivelul creştinilor catolici din toată lumea scoate la iveală un puternic contrast între catolicii din Asia, Africa, Europa şi America, precum şi o respingere generală a învăţăturilor Bisericii Catolice cu privire la contracepţie, căsătorie, rolul femeii şi homosexualitatea.

Sondajul, realizat de compania Uninision pe un eşantion de 12.000 de persoane din 12 ţări care formează cea mai mare parte din populaţia catolică din lume, a fost întocmit având la bază părerile personale ale enoriaşilor legate de probleme sociale până la cele sexuale.

Printre concluziile acestui sondaj se numără faptul că aproape o treime dintre catolicii din Statele Unite ale Americii (36%) şi din Europa (30%) sunt împotriva femeilor preot, idee respinsă mult mai vehement de catolicii din Africa (80% dintre ei sunt împotrivă).

Aproape fiecare dintre catolicii africani incluşi în studiu (99%) s-au declarat împotriva căsătoriilor religioase între persoanele de acelaşi sex, în timp ce doar 40% dintre catolicii americani s-au arătat în favoarea politicii Bisericii faţă de căsătoriile gay.

Trei sferturi din catolicii din ţările de pe continentul african au spus că sunt de acord ca persoanele divorţate care se recăsătoressc cu o persoană noncatolică să nu mai aibă dreptul să ia parte slujba de comuniune,  aceeaşi părere fiind împărtăşită şi de 19% dintre catolicii din ţările europene şi 30% din ţările din America de Sud.

În ceea ce priveşte catolicii americani, studiul a evidenţiat o opoziţie puternică faţă de învăţăturile Bisericii faţă de căsătoriile între gay, 40% dintre ei poziţionându-se împotriva opoziţiei Sfântului Scaun. Majoritatea enoriaşilor americani tind să fie în favoarea hirotonisirii femeilor, acceptarea avortului (în cazurile speciale) şi folosirea contraceptivelor.

La nivel mondial, aproximativ 65% dintre catolici s-au declarat în favoarea acceptării avortului, în toate cazurile  sau cel puţin în situaţii speciale. De asemenea, 78% dintre catolicii din lumea întreagă susţin folosirea contraceptivelor.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite