Papa Benedict vs. SuperPapa Francisc: Un an de la anunţul retragerii fostului suveran pontif

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 11 februarie 2013, Vaticanul făcea un anunţ şocant: Papa Benedict al XVI-lea lua decizia de a se retrage din funcţia de lider al Bisericii Catolice, după opt ani de la instituire. Astăzi, apropiaţii săi susţin că fostul Suveran Pontif nu regretă decizia luată şi consideră că trecerea anilor îi va face pe oameni să înţeleagă mai bine pontificatul său marcat de controverse, informează agenţia Reuters.

Arhiepiscopul Georg Ganswein, care lucrează atât pentru fostul papă cât şi ca administrator al Papei Francisc I, a oferit detalii despre modul în care Benedict îşi petrece timpul, starea sănătăţii sale, precum şi sentimentele pe care acesta le are despre decizia istorică.

„Papa Benedict este împăcat cu sine şi crede, de asemenea, că este împăcat cu Dumnezeu“, afirmă Ganswein, care păstrează o relaţie strânsă cu ambii papi.

Anunţul de retragerea a lui Benedict, primul din ultimii 600 de ani, a ridicat multe semne de întrebare cu privire la restricţiile psihologice ale pontificatului. Papa Benedict a părăsit Vaticanul la 28 februarie, iar la 13 martie 2013 era ales primul papă ne-european din ultimii 1300 ani,  argentianul Jorge Mario Bergoglio, cunoscut astăzi sub numele de Papa Francisc.

Pontificatul de opt ani al lui Benedict a fost marcat de o scădere a popularităţii Bisericii Catolice, în contextul unor scandaluri din interiorul Vaticanului, denumite „Vatileaks“, care au dus la arestarea majordomului papei, dar şi din cauza lipsei de reacţie în privinţa acuzaţiilor de abuzuri sexuale ale unor preoţi.

O figură glacială, Papa Benedict a fost privit cu reticenţă de opinia publică, alimentând percepţia generală despre o biserică conservatoare, cu multe jocuri de culise.

Succesorul său a reprezentat un puternic contrast, atât prin carisma personală, dar şi prin reformele solide întreprinse într-un singur an de la instituirea în Scaunul Papal, fiind numit Omul Anului de revista Time. Arhiepiscopul Georg Ganswein crede însă că Papa Benedict este cel care i-a pavat drumul spre „celebritate“ noului Suveran Pontif, numit şi SuperPapa, de către revista Rolling Stone.

FOTO SuperPapa desenat pe o clădire din Roma

image

Media internaţională l-a portretizat de multe ori în culori sumbre pe Benedict, fără a rata şansa de a reaminti ocazional trecutul acestuia de tânăr soldat în trupele Germaniei Naziste. Papa Benedict era preferat de ramura conservatoare a Vaticanului, însă acest lucru i-a adus critici din partea progresiştilor catolici, dar şi a opiniei publice, care acuza lipsa sa de implicarea în reformarea Bisericii Catolice, pentru a putea rezista proocărilor lumii de astăzi. În plus, nici dialogul cu celălalte confesiuni, precum cea islamică şi cea mozaică, nu a fost un punct forte al ponficatului Papei Benedict.

Recent, purtătorul de cuvânt al Vaticanului l-a apărat public pe Benedict după ce revista Rolling Stone a prezentat o copertă cu Papa Francis în rolul unui supererou, comparând „blânda revoluţie“ a acestuia din urmă cu „pontificatul dezastruos“ al precedecesorului său.

Un alt apropiat al fostului papă, cardinalul Georges Cottier, a afirmat recent că „adevărata personalitate a  lui Benedict a ieşit la iveală numai după acesta s-a retras“.

„În cei opt ani de pontificat, Benedict a fost un papă care trebuia să fie descoperit, prin prisma umilinţei sale reale şi a textelor sale încărcate de profunzime. Dar personalitatea lui retrasă şi timidă, combinată cu ostilitatea mediei, nu a făcut posibil acest lucru“, crede Cottier. „De abia acum, oamenii văd ce suflet mare are. Este un om bun, umil, fără niciun dram de duritate“.

Benedict a urmat întocmai decizia pe care a anunţat-o în urmă cu un an, când a declarat că îşi va trăi restul vieţii retras de ochii lumii. Fostul suveran pontif locuieşte într-o mânăstire închisă din Grădinile Vaticanului, se trezeşte la 5.30 dimineata pentru a se ruga, citeşte, cântă la pian şi ocazional primeşte vizitatori.

Papa Francisc menţine o relaţie foarte apropiată cu Benedict, vorbind des la telefon şi trimiţându-şi reciproc scrisori, în care se consultă asupra problemelor spirituale. Cei doi au apărut în public o singură dată, la inaugurarea unei statui în Grădinile Vaticanului. 

Citiţi mai multe despre Papa Francisc

Papa Francisc, un reformator al Bisericii Catolice

La mai puţin de un de când a devenit papă, Francisc a reuşit să fie o personalitate de la care cei aproape un miliard de romano-catolici aşteaptă să vadă reformarea instituţiei bisericeşti, informează cotidianul „New York Times”.

Ieşirile sale publice au fost bine primite, iar gesturile sale au impresionat. Acesta a ţinut încă de la debut să transforme discursul tipic al Suveranilor Pontifi, mărturisind faptul că este un păcătos: „Cine sunt eu să judec?”, au fost vorbele sale când a fost întrebat despre persoanele homosexuale.

La buna percepţie în rândul credincioşilor a fost şi gestul său de a  îngenunchea să spele picioarele deţinuţilor, inclusiv de religie musulmană, precum şi afişarea lângă persoane bolnave.Francisc a reuşit să producă, într-o mică măsură, schimbări în rândul birocraţiei de la Vatican, mai mulţi oficiali ai Bisericii fiind puşi în faţa situaţiei de a demisiona în urma diferitelor suspiciuni care îi privea pe aceştia.

14 motive pentru care Papa Francisc a fost omul anului

Papa Francisc a şocat oamenii prin declaraţiile sale şi mulţi se întreabă cât de mult e sinceritate şi cât de mult este campania de PR pe care o duce Vaticanul pentru a intra din nou în sufletul oamenilor. Cu toate acestea, acţiunile Papei au impresionat o planetă.

Site-ul Distractify a selectat câteva acţiuni care l-au făcut pe Papa Francisc Omul Anului pentru revista Time.

1. A susţinut eliminarea frivolităţii şi luxului din Biserică. Un set de haine de cardinal costă aproximativ 20.000 de dolari, iar în octombrie Papa Francisc le-a spus subalternilor săi să se îmbrace mai modest. De asemenea, i-a cerut unui episcop german să explice de ce a dat 3 milioane de dolari pe o curte din marmură.

2. L-a invitat pe Alberto di Tullio, un tânăr de 17 ani cu sindromul Down să meargă în Papamobil, în timp ce mii de oameni se uitau. De asemenea, Papa a renunţat la vehiculul cu acoperiş şi a revenit la Papamobilul deschis.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite