„Şmecheria“ lui Boris Tadici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele sârb şi-a anunţat demisia din fruntea statului pentru a comasa alegerile şi a candida pentru un al treilea mandat.

Preşedintele sârb Boris Tadici, 54 de ani, liderul Partidului Democrat (DD), şi-a anunţat demisia, ieri, cu nouă luni înainte de încheierea mandatului său. Acest gest deschide calea către comasarea alegerilor legislative, regionale şi prezidenţiale la 6 mai.

„Am decis să îmi scurtez mandatul pentru a permite organizarea alegerilor prezidenţiale la 6 mai şi voi candida", a declarat Tadici la televiziunea naţională. „Aceste alegeri vor fi o ocazie pentru cetăţeni să aleagă calea pe care vor să o urmeze. Eu o propun pe cea a integrării europene şi menţinerea integrităţii" teritoriale a ţării, a adăugat Tadici. Liderul de la Belgrad a explicat partidului său că „vor economisi banii statului", dacă toate cele trei scrutine vor fi organizate în paralel, ceea ce ar fi în beneficiul cetăţenilor. Analiştii afirmă că Partidul Democratic, al lui Boris Tadici, mizează pe popularitatea preşedintelui pentru a atrage voturi în alegerile legislative de la 6 mai.

Al treilea mandat consecutiv

Şi Tadici doreşte să-şi ajute direct în campanie formaţiunea aflată în prezent în sondaje în spatele partidului de opoziţie SNS. Principalul rival al lui Tadici în cursa pentru un nou mandat la preşedinţie va fi Tomislav Nikolici (SNS). Preşedintele sârb este ales pentru o perioadă de cinci ani şi are dreptul la două mandate consecutive. Constituţia sârbă îi permite însă lui Tadici (ales în 2004 şi reales în 2008) să candideze din nou, pentru că primul său mandat s-a derulat când Serbia şi Muntenegru formau un singur stat. Muntenegru s-a despărţit de Serbia în 2006. Tadici este considerat un proeuropean convins şi un partizan al cooperării depline a Serbiei cu Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie.

Voievodina, un nou pas spre independenţă

Belgradul a primit în martie statutul oficial de ţară candidată la UE. În cel de-al treilea mandat, Tadici s-ar putea confrunta cu o nouă problemă de separatism. Provincia autonomă sârbă Voivodina a făcut un nou pas spre independenţă. La sfârşitul săptămânii trecute, Alianţa Maghiarilor din Voievodina s-a reunit la Novi Sad şi a cerut crearea unei Republici Federale a Serbiei, formată din două state, Republica Serbia şi Republica Voievodina.

"Am decis să îmi scurtez mandatul pentru a permite organizarea alegerilor prezidenţiale la 6 mai şi voi candida.''
Boris Tadici preşedintele Serbiei


În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite