AIEA susține că stocurile de uraniu îmbogăţit ale Iranului depăşesc de 27 de ori limita autorizată
0Iranul a crescut semnificativ în ultimele luni stocurile sale de uraniu îmbogăţit, continuând escaladarea nucleară, deşi neagă că ar intenţiona să se doteze cu bomba atomică, conform unui raport confidenţial al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), consultat luni de AFP.
Stocurile se ridicau la 5.525,5 kg la data de 10 februarie (faţă de 4.486,8 kg la sfârşitul lunii octombrie), sau de peste 27 de ori limita autorizată de acordul internaţional din 2015 care reglementează activităţile nucleare ale Teheranului în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale, scrie Agerpres.
Iranul a încălcat treptat angajamentele asumate în cadrul acestui pact cunoscut sub acronimul JCPOA, ca reacţie la retragerea Statelor Unite decisă în 2018 de preşedintele de la acea vreme, Donald Trump.
Discuţiile de la Viena pentru relansarea acordului au eşuat în vara anului 2022.
AIEA, responsabilă cu verificarea caracterului paşnic al programului nuclear iranian, şi-a exprimat „îngrijorările tot mai mari" în acest raport confidenţial.
„Iranul face declaraţii publice cu privire la capacităţile sale tehnice de producere a armelor nucleare, ceea ce ne sporeşte îngrijorările", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, care a cerut din nou Teheranului să „coopereze pe deplin", în condiţiile în care relaţiile între cele două părţi au continuat să se deterioreze în ultimele luni.
Deşi Republica Islamică neagă că ar vrea să se doteze cu bomba atomică, unii membri ai clasei politice iraniene fac declaraţii alarmante, a explicat o sursă diplomatică.
„Fără precedent"
În acelaşi timp, Iranul îşi continuă escaladarea nucleară şi dispune în prezent de suficient material pentru a fabrica mai multe bombe atomice.
Iranul a depăşit cu mult plafonul stabilit la 3,67%, echivalent cu ceea ce este utilizat în centralele nucleare pentru producerea de energie electrică: el are la dispoziţie 712,2 kg (faţă de 567,1 kg anterior) de uraniu îmbogăţit la 20% şi de 121,5 kg de uraniu îmbogăţit la 60% (faţă de 128,3 kg anterior).
În cazul pragului de 60%, aproape de cel de 90% necesar pentru fabricarea unei arme atomice, Teheranul a încetinit însă producţia, după o accelerare la sfârşitul anului trecut.
Rafael Grossi şi-a exprimat „regretul profund" că Iranul nu a revenit asupra deciziei de a interzice accesul mai multor inspectori ai săi. Este vorba despre opt dintre aceştia, de naţionalitate franceză şi germană, potrivit unei alte surse diplomatice.
Acest gest „fără precedent", anunţat în septembrie, „a afectat în mod direct şi grav" capacitatea de a controla programul nuclear iranian, a deplâns în mod repetat organismul ONU.
Iranul şi-a restrâns cooperarea „într-o manieră fără precedent", a afirmat directorul general al AIEA.
Confruntat cu aceste critici, guvernul iranian a anunţat săptămâna trecută că l-a invitat pe Rafael Grossi să vină la Teheran în luna mai pentru a participa la o conferinţă internaţională pe tema energiei.