Statele Unite, Regatul Unit, Franţa şi Germania condamnă în comun creșterea producţiei de uraniu îmbogăţit a Iranului

0
Publicat:

Statele Unite, Regatul Unit, Franţa şi Germania au condamnat într-o declaraţie comună sporirea de către Iran a producţiei de uraniu îmbogăţit, confirmată de un raport publicat marţi de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), informează France Presse, scrie Agerpres.

Steag Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică FOTO: Fly Of Swallow Studio/Shutterstock
Steag Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică FOTO: Fly Of Swallow Studio/Shutterstock

„Condamnăm această măsură care agravează şi mai mult escaladarea continuă a programului nuclear iranian”, se susține în declaraţia comună a celor patru ţări, care subliniază că producţia de uraniu înalt îmbogăţit a Iranului nu are nicio justificare civilă credibilă”.

Conform AIEA, Iranul a sporit producţia de uraniu îmbogăţit pe parcursul ultimelor săptămâni, după ce încetinise ritmul de la jumătatea anului 2023".

Aceste fapte constituie un pas în direcţia greşită din partea Iranului, ce are drept consecinţă triplarea producţiei sale lunare de uraniu îmbogăţit la 60%, observă Statele Unite, Regatul Unit, Franţa şi Germania în declaraţia lor, care acuză Teheranul de „comportament iresponsabil într-un context regional tensionat”.

De partea sa, Iranul susține că nu există „nimic nou” în raportul AIEA. „Noi producem aceeaşi (rată de) îmbogăţire la 60%. Nu am schimbat nimic şi nu am dezvoltat noi capacităţi”, a declarat şeful Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, (OIEA), Mohammad Eslami.

Pentru a produce o bombă nucleară, uraniul trebuie îmbogăţit la 90%, ceea ce Iranul nu a făcut deocamdată, dar se apropie iar ţările occidentale sunt îngrijorate de progresul rapid al Teheranului în domeniu. Iranul insistă că programul său nuclear este unul paşnic şi că nu urmăreşte să se doteze cu arma nucleară.

După retragerea SUA din acordul nuclear decisă în 2018 de fostul preşedinte american Donald Trump şi reinstituirea sancţiunilor americane împotriva Teheranului, acesta şi-a redus treptat angajamentele asumate în acel acord încheiat în 2015 şi care stabilea pentru Iran obligaţia de a îmbogăţi uraniul la maxim 3,67%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite