Situaţie dezolantă în Yemen: Un copil moare la fiecare zece minute din „cauze care pot fi prevenite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport Theirworld relatează că la fiecare zece minute un copil moare în Yemen „din cauze care pot fi prevenite“, precum malnutriţie, holeră, difterie şi războiul din ţară.

Copiii sub 5 ani sunt cei mai vulnerabili la condiţiile provocate de război şi de blocada sprijinită de Arabia Saudită. Potrivit Naţiunilor Unite, copiii sunt abandonaţi şi condamnaţi „să privească moartea în faţă”. Raportul Theirworld subliniază că în prezent, 80% din copii „au nevoie disperată de ajutor”.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a făcut un apel joi la încetarea atacurilor aeriene şi de la sol în Yemen. „Astăzi, Yemenul este şi ţara cu aproape cel mai înalt grad de malnutriţie. Ce s-a întâmplat în ultimii doi ani şi jumătate întreaga ţară a agravat doar ceea ce era deja o realitate foarte tristă”, a declarat secretarul.

Acesta a mai adăugat că „astăzi estimăm că la fiecare zece minute un copil din Yemen moare din boli care pot fi prevenite. Focarul masiv şi fără precedent de diaree şi holeră acută din acest anu nu este o surpriză. Războiul din Yemen este din păcate un război împotriva copiilor. Aproape 5.000 de copii au fost ucişi sau răniţi grav numai în ultimii doi ani şi jumătate”.

În raport se mai arată că peste două milioane de copii au pierdut şansa la educaţie şi sute de şcoli au fost avariate sau distruse.

Milioane de oameni suferă în criza umanitară care a cuprins Yemenul. Numărul mare de persoane afectate ar putea afecta în mod ireversibil dezvoltarea fizică şi educaţională a generaţii de copii, raportul punând în evidenţă că aceştia din urmă sunt cei mai afectaţi de conflict.

Războiul condus de Arabia Saudită asupra Yemenului a făcut ca milioane de oameni să ajungă malnutriţi şi puşi în poziţia de a se lupta cu moli mortale. Numărul cazurilor de holeră este aşteptat să ajungă la 600.000 până la sfârşitul anului.

Apelul făcut de ONU VIDEO Naţiunile Unite / Youtube

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite