Siria: ONU renunţă să mai adopte o declaraţie din cauza Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
4.000 de civili sunt prinşi în capcană în centrul oraşului istoric Homs FOTO Reuters
4.000 de civili sunt prinşi în capcană în centrul oraşului istoric Homs FOTO Reuters

Forţele regimului de la Damasc şi-au intensificat bombardamentele asupra oraşului Homs, a anunţat vineri ONU, în timp ce Consiliul de Securitate a renunţat la ideea de a adopta o declaraţie prin care să ceară acces umanitar în localitatea respectivă, din cauza opoziţiei manifestate de Rusia.

Moscova s-a opus adoptării acestei declaraţii, ce necesită unanimitatea celor 15 membri ai Consiliului, apreciind că este vorba despre „două greutăţi, două unităţi de măsură” în proiectul iniţiat de Australia şi Luxemburg. Cele două ţări au pus capăt vineri mai multor zile de negocieri, potrivit unor diplomaţi, notează France Presse.

La rândul său, Rusia a pledat pentru ca documentul să includă şi oraşele asediate de rebelii sirieni.

Aproximativ 4.000 de civili sunt prinşi în capcană în centrul istoric al oraşului Homs, din centrul Siriei, un cartier asupra căruia forţele fidele preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, sprijinite de luptători din cadrul mişcării şiite libaneze Hezbollah au lansat un asalt la 28 iunie.

Conform informaţiilor pe care tocmai le-am primit, cartierul Al-Khalidiya a fost ţinta unor bombardamente intense din primele ore ale dimineţii. Aceste atacuri lovesc în întregime centrul istoric al oraşului Homs”, a afirmat vineri un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite.

De la declanşarea conflictului din Siria, în martie 2011, Rusia s-a opus frecvent declaraţiilor sau rezoluţiilor care îl criticau pe aliatul său sirian, inclusiv exercitându-şi dreptul de veto în Consiliul de Securitate.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite