Mafia nu iartă nici taberele de refugiaţi sirieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mafia locală controlează un lagăr din Iordania care găzduieşte peste 100.000 de refugiaţi ai războiului civil din Siria. Un neamţ care lucrează acolo, este în competiţie cu aceşti criminali şi este hotărât să apere demnitatea rezidenţilor lagărului, scrie „Der Spiegel“.

Lagărul Zaatari găzduieşte 116.000 de oameni care au fugit în Iordania de frica războiului sirian. Refugiaţii locuiesc în rulote şi în corturi şi au imprimat pe piept literele UNHCR (United Nations High Comissioner for Refugees – Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite). UNHCR este şi angajatorul lui Kilian Kleinschmidt, germanul care se luptă pentru refugiaţii bătuţi de soartă şi umiliţi.

Slujba lui Kleinschmidt este să se asigure că sirienii nu numai că  supravieţuiesc în Lagărul Zaatari, dar vrea să le redea demnitatea şi să facă ordine în tabără, ca orice neamţ care se respectă, continuă „Der Spiegel“.

Refugiaţii primesc apă, hrană, adăpost, toalete şi pături pentru a se apăra de răceala nopţii. Ar trebui să fie mulţumiţi. În loc, au distrus o rulotă în care se distribuia detergent şi au rupt piciorul unui angajat cu o piatră. Kleinschmidt a fost prins în mijlocul conflictului dintre poliţia militară şi refugiaţi. „Încă mă mai doare gâtul de la gazele lacrimogene“, spune el. 

În fiecare zi, patru autobuze se opresc în lagăr pentru a-i lua pe cei care vor să se înapoieze în Siria. Refugiaţii stau la coadă de dimineaţă şi, când sosesc autobuzele, se luptă pentru locuri. Preferă să trăiască într-o zonă de război decât să locuiască în Zaatari.

O paradă a organizaţiilor de ajutorare

Kleinschmidt a fost angajat în martie pentru a restabili ordinea în Zaatari. A fost adus din Kenya de UNHCR, pus într-o rulotă păzită şi numit „Coordonator Senior“, indicând astfel că este responsabil de lagăr. După ce s-a plimbat zece zile prin lagăr, Kleinschmidt a ajuns la concluzia că există două probleme principale: refugiaţii şi angajaţii organizaţilor de ajutorare.

În Zaatari sunt active o grămadă de organizaţii de peste tot din lume, printre care UNICEF, UNHCR, Corpul Medical Internaţional, Salvaţi Copiii, Societatea de Ajutor din Iordania, Fundaţia Noor Al Hussein, NGO din Japonia etc. Toţi reprezentanţii s-au adunat atunci când s-a anunţat o vizită a comisarului din partea Uniunii Europene, dar „mulţi dintre ei dispar a doua zi“, spunea Kleinschmidt despre comitetul de întâmpinare al comisarului.

El nu ştie exact câţi angajaţi ai organizaţiilor sunt în Zaatari. Conform unei liste a UNHCR, sunt implicate 139 de organizaţii pentru a-i ajuta pe refugiaţi. Kleinschmidt, însuşi a fost adus de una dintre ele, UNHCR, datorită reputaţiei sale de a rezolva sarcini imposibile. Unii îl adulează pentru asta, alţii consideră că ar fi mai potrivit pentru Legiunea Străină. A fost în Uganda, Sudan, Kenya, Somalia, Kosovo, Sri Lanka şi Pakistan şi a supravieţuit. A ales să-şi închine toată viaţa slujbei sale şi trăieşte şi el ca un refugiat, notează „Der Spiegel“.

Problemele din lagărul de refugiaţi Zaatari

Există probabil 116.000 explicaţii pentru accesele de furie din lagăr, însă Kleinschmidt crede că a reuşit să stabilească trei motive importante. Primul este că aceşti oameni provin dintr-o ţară unde elita reprezintă duşmanul lor. Ei s-au luptat pentru libertatea lor şi nu vor acum ca o nouă elită să le spună cât şi cum să mănânce.

În al doilea rând, mulţi dintre refugiaţi consideră că restul lumii le datorează ceva deoarece nu se implică în stoparea conflictului din Siria. Şi în ultimul rând: Mafia. Kleinschmidt abia reuşeşte să identifice criminalii care îi pun beţe în roate, însă crede că ştie ce vor: ca lagărul să fie instabil şi comerţul liber să fie interzis în continuare deoarece aşa se poate face contrabandă. Se mai vrea împiedicarea instalării unei reţele de curent, pentru a se continua vinderea ilegală de electricitate către refugiaţi. Şi mafia mai doreşte ca poliţiei să-i fie frică să intre în lagăr, pentru a-şi putea desfăşura afacerile fără întreruperi.

Problemele lui Kleinschmidt

Seara, atunci când ceilalţi angajaţi ai organizaţiilor de ajutorare se duc la culcare, Kleinschmidt recunoaşte că-i este dor de soţie. Speră să se întoarcă în curând acasă, la copiii şi nepotul său. A depus deja cerere pentru o slujbă la Strasbourg, dar se teme că va fi trimis într-o altă zonă de criză.

În loc să conducă, Kleinschmidt nu se dă în lături de la treburile curente. Dar se dă peste cap ca nimeni să nu observe asta. Atunci când se simte ignorat, mângâie copiii şi ascultă problemele mamelor din Zaatari. El înţelege că cei care donează bani pentru refugiaţi îşi doresc un om puternic la conducere, aşa că-şi îndeplineşte rolul. Înţelege că angajaţii organizaţiilor au nevoie de un lider, aşa că joacă şi acest rol, şi mai crede că refugiaţii îl acceptă doar dacă se comportă ca un primar îngrijorat, aşa că stăpâneşte lagărul ca pe un orăşel cu probleme.

Urăsc lagărele de refugiaţi, deoarece răpesc demnitatea oamenilor. Dar dacă ştii că faci un bine, e mult mai uşor să te iubeşti pe tine însuţi“, conchide Kilian Kleinschmidt pentru „Der Spiegel“.


Citeşte mai multe despre conflictul din Siria:

Criza din Siria: „Medicii sunt vânaţi, iar sistemul de sănătate e la pământ“

„Siria este un loc periculos“ pentru medici, mai ales că sunt adesea vânaţi, iar poveştile dramatice sunt la ordinea zilei, povesteşte Greg Elder, director al organizaţiei „Medici Fără Frontiere“.

Rusia acuză Vestul că înarmează rebelii sirieni

Rusia vrea să organizeze o conferinţă de pace privind conflictul din Siria, însă alte ţări îngreunează demersul, încercând să impună precondlavroviţii pentru orice discuţie, a susţinut Serghei Lavrov, ministrul rus al Externelor. Oficialul de la Moscova a criticat totodată înarmarea rebelilor sirieni, după ce s-a dezvăluit faptul că Vestul ar fi trimis deja primele transporturi cu arme forţelor care luptă cu regimul lui Bashar al-Assad.

Rusia acuză Arabia Saudită că îi înarmează pe „teroriştii“ din Siria

Rusia a acuzat joi Arabia Saudită că „finanţează şi înarmează teroriştii şi grupările extremiste“ în conflictul din Siria.

Semne că se apropie o intervenţie din afară în Siria, împotriva lui Bashar al-Assad

128 de persoane din state aparţinând Comunităţii Statelor Independente (CSI) au fost evacuate, miercuri, din Siria la bordul unui avion al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă. Pe de altă parte, un postul de radio sirian independent, Rozana, în limba arabă, a început să emită de la Paris.

Corlăţean: „România este singurul stat care şi-a păstrat deschisă ambasada în Siria“

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a afirmat, la Adevarul live, că România este singurul stat care şi-a păstrat deschisă ambasada din Siria, în pofida conflictelor din zonă. Corlăţean a subliniat însă că personalul a fost diminuat, din motive de securitate.

Conflictul sectar din Siria ajunge în Liban. Doi soldaţi ucişi, patru răniţi, într-o confruntare sunnito-şiită

Doi soldaţi libanezi au fost ucişi în violenţele care au izbucnit în sudul Libanului, între grupări care susţin facţiuni diferite din războiul civil sirian, relatează AFP. Aceasta este cel mai nou caz de extindere în ţara vecină, a conflictului civil din Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite