Serviciile de informații egiptene avertizează Israelul în privința preluării controlului asupra „Rutei Philadelphi”, între Egipt și Fășia Gaza

0
Publicat:

Egiptul a avertizat luni Israelul că orice încercare de a restabili controlul pe coridorul care separă Fâșia Gaza de Egipt va avea drept rezultat o „amenințare gravă” la adresa relațiilor dintre țări.

Militari soldati israelieni in fasia gaza profimedia 0830276679 jpg

Așa-numita „Ruta Philadelphi” este un coridor de 14 kilometri de-a lungul graniței Egipt-Gaza. Liderii israelieni au vorbit recent despre reluarea controlului asupra coridorului – din care IDF s-au retras când Israelul a părăsit Gaza în 2005 – pentru a preveni introducerea ilegală de arme către Hamas și alte grupuri teroriste din Gaza. Egiptul se teme că o operațiune militară la graniță ar putea împinge un număr mare de palestinieni pe teritoriul său.

„Trebuie subliniat cu fermitate că orice mișcare israeliană în această direcție va duce la o amenințare serioasă la adresa relațiilor egipto-israeliene”, a declarat Diaa Rashwan, șeful Serviciului de Informații de Stat al Egiptului, într-o declarație online.

Rashwan a afirmat că granița egipteană cu Gaza este securizată și a criticat acuzațiile israeliene cum că ar fi introduse arme ilegal din Egipt în Fâșie, calificându-le drept  „minciuni”. El a acuzat guvernul israelian că încearcă să se debare de „eșecurile sale succesive în atingerea obiectivelor sale declarate pentru război” împotriva Hamas, pe care Israelul l-a lansat ca răspuns la atacul mortal al grupării teroriste, în 7 octombrie.

„Concluzia este că aceste acuzații false nu servesc tratatului de pace [Israel-Egipt] pe care Egiptul îl respectă și cere ca partea israeliană să-și arate la rândul ei respectul față de acesta și să nu mai facă declarații care ar încorda relațiile bilaterale pe fondul condițiilor inflamatorii actuale”, a spus el.

„Egiptul face apel la toți cei care vorbesc despre eșecul de a-și proteja granițele să nu mai facă aceste acuzații, în lumina faptului că are o armată puternică, capabilă să-și protejeze granițele cu toată eficiența și disciplină.”

Pe 30 decembrie, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus că coridorul „trebuie să fie în mâinile noastre” la sfârșitul războiului împotriva Hamas pentru a se asigura că Gaza este și rămâne demilitarizată, pentru a preveni introducerea ilegală de arme prin tuneluri în enclava de coastă. Comentariile au fost denunțate de un deputat egiptean.

Netanyahu a spus pe 13 ianuarie că este „o posibilitate pentru ceea ce eu numesc o barieră sudică”, după ce Wall Street Journal a raportat la începutul acestei luni că Israelul a informat Egiptul despre planurile de a lansa o operațiune militară de reluare a controlului asupra coridorului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite