Şerpaşul Pasang Dawa a ajuns pe vârful Muntelui Everest, pentru a 26-a oară. Recordul pe care l-a egalat

0
Publicat:

Pasang Dawa a reușit să ajungă în vârful celui mai înalt munte din lume...pentru a 26-a oară! Şerpaşul, în vârstă de 46 de ani, a reușit, duminică, să egaleze recordul anterior, deținut de un coleg de-al său.

Şerpaşul Pasang Dawa FOTO Al Jazeera/ Twitter
Şerpaşul Pasang Dawa FOTO Al Jazeera/ Twitter

Şerpaşul Pasang Dawa, cunoscut şi sub numele de Pa Dawa, a ajuns, duminică dimineața, pentru a 26-a oară pe vârful Muntelui Everest, relatează DPA.

Potrivit declarațiilor lui Khimlal Gautam, un responsabil guvernamental (aflat în prezent în tabăra de bază, de pe Everest) bărbatul are acum de efectuat coborârea.

A egalat recordul

Potrivit Himalayan Database, care ţine evidenţa recordurilor de alpinism în Himalaya nepaleză, Pa Dawa ajunsese pe vârf de 25 de ori înainte, inclusiv de două ori în 2022.

El provine din zona Khumbu, unde se află Everestul şi alte câteva vârfuri, şi a lucrat ca şerpaş care însoţeşte alpiniştii în ascensiuni încă de la sfârşitul anilor 1990. Expertiza în alpinism şi cunoştinţele locale ale şerpaşilor sunt esenţiale pentru ascensiunea în siguranţă a sutelor de alpinişti care urcă pe Everest în fiecare an.

Pa Dawa a egalat, în prezent, recordul lui Kami Rita, care a ajuns pe vârful Everestului a 26-a oară în mai 2022, la vârsta de 52 de ani.

Nu este clar dacă Pa Dawa va face o nouă încercare în acest an.

Nepalul găzduieşte opt dintre cele mai înalte 14 vârfuri din lume, toate de peste 8.000 de metri.

Un număr record de 467 de alpinişti - excluzând şerpaşii locali - au obţinut permise pentru a escalada Everestul din partea sudică a Nepalului, potrivit Departamentului pentru turism din această ţară.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite