Un pianist din Oradea a doborât un record Guinness. A susţinut un recital de peste 2 ore pe Muntele Everest VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pianistul Zoltán Thurzó a reuşit să susţină concertul la o înălţime de 5364 m. FOTO: arhiva personală
Pianistul Zoltán Thurzó a reuşit să susţină concertul la o înălţime de 5364 m. FOTO: arhiva personală

Un muzician din Oradea, Zoltán Thurzó, a doborât recordul mondial pentru concertul la înălţime. El a cântat luni, 13 iunie, două ore pe Muntele Everest, cu un pian închiriat din Nepal şi adus pe vârf cu un elicopter.

Artistul orădean Zoltán Thurzó a doborât recordul mondial pentru concertul la înălţime, cu un recital de peste două ore susţinut luni, 13 iunie, pe Muntele Everest, la 5.364 metri înălţime. Cel anterior era deţinut de o artistă din Marea Britanie, pianista Evelina De Lain, care în 6 septembrie 2018 a cântat la 4.946 metri altitudine, în Singge La Pass, India.

 

Muzician de carieră

În vârstă de 38 ani, Zoltán Thurzó este singurul pianist din Oradea ultimelor şase decenii care trăieşte exclusiv din banii câştigaţi din concerte. Zoli, aşa cum îi spun prietenii, provine dintr-o familie de muzicieni. Bunicul din partea mamei a fost Sándor Thurzó, violonist şi istoric muzicolog, bunica lui, Margit Tyukodi, a fost cântăreaţă de operă, mama lui, Margit Terézia, a cântat la flaut, pian şi vioară, iar fratele ei, József Sándor, este violonist. 

Un muzician din Oradea

Înconjurat de cele mai înalte vârfuri ale lumii, la o altitudine de 5364 metri, la un pian închiriat dintr-un orăşel din Nepal, orădeanul a cântat mai bine de două ore. FOTO: captură Facebook Thurzó Zoltán

După ce anul trecut a încercat să doboare recordul mondial pentru cel mai lung concert, dar a trebuit să renunţe după 77 de ore din motive medicale, Thurzó Zoltán a decis să fie primul om care susţine un concert pe Everest, alegând ca ţintă tabăra de bază (Everest Base Camp) situată la 5.364 metri. 

Expediţie de Guinness

Aventura orădeanului a început la 26 mai, când s-a urcat în avion cu destinaţia Kathmandu. „A început urcarea în 29 mai. Putea să meargă cu elicopterul, dar a ales trekkingul (n.r. urcatul pe jos)“, a povestit pentru „Adevărul“ logodnica pianistului, Erika Kócza. 

Un muzician din Oradea

Pianistul orădean Thurzó Zoltán şi echipa care l-a însoţit au dormit în corturi instalate pe gheţari. FOTO: arhiva personală

Urcarea a fost obositoare, chit că Zoltán s-a pregătit vreme de o jumătate de an, urmând sfaturile şerpaşilor nepalezi, cei care i-au ales şi perioada în care să facă expediţia. El a fost îndrumat şi de agenţia de ghizi cu care lucrează, Pioneer Adventures, fondată de alpinistul nepalez Mingma Dorchi, devenit, în 2019, persoana cea mai rapidă care a făcut traseul între vârfurile Everest (8.848 m) şi Lhotse (8.561 m), în doar 6 ore şi 1 minut. 

Cerere în căsătorie din capătul lumii

Pianistul ar fi trebuit să susţină recitalul în 29 mai, însă a fost obligat să amâne din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Vreme de 10 zile, orădeanul a stat blocat în Everest Base Camp, înconjurat de ghizi care vorbeau doar limba lor maternă, care l-au ajutat nu doar cu escaladarea, ci urmau să îi înregistreze concertul şi să fie observatori pentru Cartea Recordurilor. 

Un muzician din Oradea

Pianistul Thurzó Zoltán a fost blocat aproape 2 săptămâni pe munte FOTO: arhiva personală 

În jurul său au fost doar stânci golaşe, un vânt tăios şi mult frig. „A dormit într-un cort montat pe un gheţar, în care, noaptea, respiraţia îi îngheţa pe pernă. Ca să reziste, lua preventiv vitamine, făcea exerciţii, meditaţii“, povesteşte Erika, pe care, după o relaţie de peste 9 ani, artistul a decis să o ceară de soţie chiar de pe muntele Everest. „Acest concert a fost, oarecum, cadoul lui de logodnă“, zice ea. 

Pianistul a reuşit să susţină concertul luni, 13 iunie, când elicopterul care trebuia să-i urce pianul închiriat dintr-un orăşel din Nepal şi pe martorii ce urmau să-i înregistreze recordul Guiness a primit acordul să decoleze. 

Concert de imnuri

În aceeaşi zi, Thurzó Zoltán s-a aşezat la pian la ora 13.35, ora Nepalului (10.35, ora României), şi a început să cânte. Repertoriul a fost format din imnurile din 16 ţări - România, Ungaria, Ucraina, Rusia, America, Spania, Franţa, Marea Britanie, Polonia, Italia, Germania, Austria, Slovacia, Croaţia, Elveţia, Cehia –  şi din piese ale unor compozitori din aceleaşi state. 

Concertul nu a putut fi transmis live, tot din pricina vremii, căci artistul a rămas fără semnal la internet şi telefon. 

„Nu prea are semnal, acolo sus, la 4 dimineaţa m-a sunat marţi, 14 iunie, să-mi spună că a reuşit. Nu a fost uşor, 

căci condiţiile meteo au fost dificile, au fost maxim 3 grade Celsius. Oricum, s-a apropiat de ce şi-a propus. După concert, au trebuit să-l bage în cort, să-l încălzească. Patru ore a stat închis, ca să-şi revină“, relatează Erika (foto dreapta)

Un muzician din Oradea

Un record cât un muzeu

Pentru ce s-a dus orădeanul până în capătul lumii? Recordul mondial pe care l-a reuşit este menit să-l facă cunoscut în lume şi să-i aducă multe cereri de concerte, iar din banii strânşi să poată duce la îndeplinire visul bunicului său: înfiinţarea unui Muzeu al Muzicii, în Oradea, pentru care a şi strâns peste 18.000 de obiecte şi documente, inclusiv partituri şi instrumente ale unor muzicieni celebri. „Ar vrea să nu locuim noi într-un muzeu, ci să vadă toată lumea aceste lucruri“, mărturiseşte Erika. 

Până atunci, însă, Zoltán Thurzó mai trebuie să coboare de pe munte şi să ajungă acasă, iar înregistrarea concertului său din vârful muntelui să fie omologat. 

Declaraţie de iubire 

În ultimul clip video postat pe pagina sa de socializare(jos), înainte de concert, în care vorbeşte în limba maghiară, pianistul orădean spune că îi este dor de casă, că se gândeşte foarte mult la Oradea. „De când am plecat, au fost foarte multe hăuri şi foarte multe înălţimi”, a spus el, referindu-se la faptul că a avut şi momente de deznădejde. 

thurzo zoltan captura facebook

Base Camp de pe Muntele Everest FOTO: arhiva personală Thurzó Zoltán

„Azi voi putea susţine concertul pentru care m-am pregătit”, a explicat Zoltan, arătând şi descriind apoi camerele video şi aparatul foto cu care recitalul său urma să fie înregistrat, dotat inclusiv cu un gadget special, care certifica altitudinea la care se întâmplă evenimentul. 

Pianistul a explicat şi că recordul pe care urma să-l doboare este în onoarea bunicilor săi, ale căror verighete le poartă şi azi pe un lănţişor, la gât. „Acest record este în amintirea lor şi poate mă va ajuta să avansez şi cu realizarea muzeului”, a spus artistul.

Zoltan le-a mulţumit apoi susţinătorilor săi şi, în special, logodnicei sale. „Sunt fericit că pot fi aici, am suferit foarte mult ca să ajung aici, sus, nici nu vă puteţi închipui cât de greu e să urci, metru cu metru. Au fost grele şi acele zile de nesiguranţă, de aici, de sus. Vreau să-i mulţumesc lui Erika (logodnica lui Zoltan, n.r.). Te iubesc, Erika, şi îţi mulţumesc că ai fost tot timpul lângă mine“, a transmis Zoltan.  

Vă recomandăm şi: 

EVALUARE NAŢIONALĂ 2022 Bihor: Peste 400 de elevi au renunţat la examen

Maşină confiscată, în Bihor, conform legii, după ce pasagerii au aruncat gunoiul pe marginea şoselei VIDEO

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite