Şeful serviciului de informaţii militare din Israel și-a dat demisia. El a admis responsabilitatea pentru eșecul de a preveni atacul Hamas de la 7 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful serviciului israelian de informaţii militare  generalul Aharon Haliva, şi-a prezentat demisia motivând eşecul său de a preveni atacul fără precedent comis pe 7 octombrie 2023 de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Israel, a anunţat luni armata israeliană.

Soldați israelieni FOTO PROFIMEDIA
Soldați israelieni FOTO PROFIMEDIA

Haliva este primul oficial de rang înalt care demisionează după ce își recunoaște responsabilitatea pentru eșecul de securitate care a făcut posibil atacul Hamas asupra Israelului, relatează agențiile de presă internaționale.

Haliva, „în coordonare cu şeful statului major a cerut să fie eliberat din funcţie. S-a decis ca generalul Haliva să fie eliberat din funcţie şi să se pensioneze din armată, odată ce succesorul său va fi numit”, a precizat armata într-un comunicat.

„Pe 7 octombrie 2023, Hamas a comis un atac-surpriză criminal împotriva statului Israel. (...) Serviciul de informaţii informaţii plasat sub comanda mea nu şi-a îndeplinit misiunea care i-a fost încredinţată", a menţionat generalul Haliva, care a avut o carieră militară de 38 de ani, în scrisoarea sa de demisie publicată de armata israeliană.

„De atunci mă gândesc mereu la această zi neagră. Zi după zi, noapte după noapte. Voi avea mereu amintirea acestei teribile dureri", a adăugat el.

IDF desfășoară investigații cu privire la eșecurile de securitate în perioada premergătoare masacrului Hamas din 7 octombrie.

Direcția de Informații și-a împărțit investigația în diferite perioade: cu un deceniu înainte de asalt, începând de la sfârșitul războiului din Gaza din 2014; zilele dinaintea atacului, de la 1 octombrie până la 7 octombrie, cu accent pe cele 36 de ore dinaintea atacului; și masacrul din ziua asaltului propriu-zis.

Fiecare comandant de unitate urma să ancheteze acțiunile pe baza întrebărilor stabilite de Statul Major, concluziile urmând a fi prezentate șefului Statului Major la începutul lunii iunie.

Haliva era în vacanță pe 7 octombrie. Potrivit relatărilor, el a fost informat în jurul orei 3 dimineața cu privire la „anumite semnale care vin din Gaza” despre un atac iminent, dar nu a luat parte la consultări în cele mai înalte eșaloane ale IDF cu privire la aceste indicii. și nu era disponibil telefonic.

Haliva a fost citat că le-a spus mai târziu celor din jurul său că, chiar dacă ar fi luat parte la consultări, ar fi ajuns la concluzia că, din câte se pare, Hamas face un exercițiu și că chestiunea ar putea aștepta până dimineață. „Nu ar fi schimbat în niciun fel rezultatul final”, a spus el.

Demisia lui Haliva ar putea pregăti scena pentru ceea ce se așteaptă să fie mai multe demisii la vârful conducerii securității israeliene după atacul Hamas, în urma căruia militanții palestinieni au masacrat 1.200 de oameni, majoritatea civili, și au luat aproximativ 250 de ostatici, din care aproape jumătate sunt încă în captivitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite