Erdogan le-a cerut palestinienilor „unitate” după o întâlnire cu liderul Hamas VIDEO

0
Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească", după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP.

Cei doi lideri s-au întâlnit mai mult de două ore şi jumătate la Palatul Dolmabahce, pentru prima lor reuniune oficială de la începutul războiului din Gaza, în octombrie anul trecut, scrie Agerpres.

Haniyeh a fost însoţit de Khaled Meshaal, unul dintre liderii de top ai Hamas, iar din partea turcă au mai participat la întâlnire ministrul de externe Hakan Fidan şi şeful serviciului de informaţii (MIT) Ibrahim Kalin.

„Unitate şi integritate"  

Conform imaginilor difuzate de preşedinţia turcă, Erdogan şi-a întâmpinat călduros oaspeţii, care sunt descrişi drept „terorişti" de Israel şi ţările occidentale.

  Şeful statului turc a respins întotdeauna acest termen şi consideră Hamas o mişcare de „eliberare".

Recep Erdogan
Erdogan s-a întâlnit cu liderul Hamas. FOTO Profimedia (Arhivă)

„Este vital ca palestinienii să acţioneze în unitate în acest proces. Cel mai puternic răspuns la Israel şi calea spre victorie este prin unitate şi integritate", a spus el, conform unui comunicat emis de preşedinţia turcă după întâlnire.

După recentele tensiuni dintre Israel şi Iran, Erdogan a subliniat, de asemenea, „importanţa de a acţiona în aşa fel încât să se menţină atenţia asupra Fâşiei Gaza".

Vizita unor înalţi oficiali ai Hamas la Istanbul vine în contextul în care Qatar, a cărui mediere stagnează, declară că doreşte să-şi „reevalueze" rolul între Israel şi Hamas.

În ciuda legăturilor sale strânse cu aceasta din urmă, Ankara a fost până acum marginalizată.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a criticat întâlnirea. „Alianţa Frăţiei Musulmane: violuri, crime (...) Erdogan, să-ţi fie ruşine!", a scris el pe reţeaua X, într-un mesaj în engleză şi turcă.

Haniyeh a sosit vineri seara la Istanbul, unul dintre locurile sale de reşedinţă din 2011, unde în mod oficial s-a deplasat o singură dată, în ianuarie, de la începutul războiului din Gaza.

El s-a întâlnit apoi cu şeful diplomaţiei turce, cu care a vorbit pe larg şi miercuri la Doha.

  Cu acea ocazie, a spus Fidan, reprezentanţii Hamas „i-au repetat că acceptă crearea unui stat palestinian în graniţele din 1967" şi, implicit, existenţa statului Israel, „şi să renunţe la lupta armată după crearea statului palestinian".

„Erdogan nu va fi binevenit"

Hamas nu va mai avea nevoie de o aripă armată şi va continua să existe ca partid politic", a spus Fidan, adăugând că este „fericit să primească un astfel de mesaj".

Vizita lui Haniyeh vine într-un moment în care Qatarul, care joacă un rol esenţial în negocierile dintre Israel şi Hamas, a declarat că doreşte să-şi „reevalueze" rolul şi că negocierile pentru medierea unui armistiţiu şi eliberarea ostaticilor israelieni stagnează.

Negociatorii din Qatar au fost deosebit de ofensaţi de criticile israeliene şi de criticile unor democraţi americani.

Turcia ar putea profita de acest lucru pentru a încerca să reia medierea.

Cu toate acestea, Sinan Ciddi, cercetător asociat la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor (FDD) de la Washington, este precaut şi prezice că Erdogan va avea doar un rol „foarte limitat" alături de alţi mediatori din cauza respingerii sale de către Israel.

„Erdogan nu va fi binevenit", a spus el, amintind că preşedintele turc l-a comparat pe Benjamin Netanyahu cu „un nazist" şi a numit Israelul un „stat terorist". „Cel mult, i s-ar putea cere să transmită mesaje între negociatorii palestinieni şi Israel", a adăugat el.

Erdogan urma să-l primească pe ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry la sfârşitul zilei de sâmbătă.

Într-o întâlnire în cursul dimineţii cu Fidan, cei doi miniştri au insistat asupra mijloacelor de a obţine ajutor umanitar pentru populaţia din Gaza, subliniind „gravitatea" situaţiei de pe teritoriul palestinian.

„Evenimentele recente (dintre Israel şi Iran - n.r.) au distras atenţia comunităţii internaţionale de la condiţiile tragice din Gaza", a spus Shoukry.

În ceea ce îl priveşte, Fidan a declarat că „alte ţări nu ar trebui să spună că (situaţia) se referă doar la Orientul Mijlociu. Tot ceea ce vizează Palestina afectează faliile din lume".

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite