Şeful Pentagonului, despre revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud: „Fără fundament în dreptul internaţional”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lloyd Austin FOTO EPA-EFE
Lloyd Austin FOTO EPA-EFE

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a apreciat marţi, în Singapore, că revendicările în creştere ale Beijingului în Marea Chinei de Sud sunt „fără fundament în dreptul internaţional”, transmite AFP.

„Aceste afirmaţii (ale Beijingului, n. red.) aduc atingere suveranităţii statelor din regiune”, a declarat şeful Pentagonului într-un discurs susţinut la un institut de studii strategice.

„Vom continua să susţinem statele de coastă din regiune care vor să-şi păstreze drepturile în virtutea dreptului internaţional”, a adăugat el.

Austin a făcut aceste declaraţii cu prilejul începutului primului său turneu în Asia de Sud-Est în calitate secretar al Apărării.

China revendică cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud. Dar mai multe ţări riverane, precum Filipine, Malaysia, Brunei şi Vietnam, contestă anumite revendicări ale sale în acest spaţiu maritim bogat în resurse naturale şi o rută-cheie a comerţului mondial, notează AFP.

SUA „nu vor da înapoi atunci când interesele noastre sunt ameninţate, dar în acelaşi timp nu căutăm confruntarea cu China”, a subliniat şeful Pentagonului.

„Mă angajez să urmăresc o relaţie constructivă şi stabilă cu China, care să includă şi comunicaţii de criză mai solide cu Armata Populară de Eliberare”, a mai spus el.


Austin efectuează turneul asiatic în contextul în care noua administraţie democrată a SUA vrea să dea un nou start relaţiilor cu ţările din regiune şi să încheie alianţe menită să facă faţă disputelor cu Beijingul după turbulenţele şi imprevizibilitatea din timpul mandatului republicanului Donald Trump.

Lloyd Austin vrea să transmită mesajul că SUA sunt o „forţă stabilizatoare” în Asia de Sud-Est. După Singapore, secretarul american al Apărării trebuie să se deplaseze în Vietnam şi în Filipine.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite