Misiunea NATO în Kosovo dă asigurări că va interveni, dacă va fi cazul, pentru a asigura stabilitatea în nordul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri NATO care fac parte KFOR, forţa internaţională desfăşurată în Kosovo FOTO AFP
Membri NATO care fac parte KFOR, forţa internaţională desfăşurată în Kosovo FOTO AFP

Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) a transmis, într-un comunicat publicat duminică, faptul că este "pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată" în nordul Kosovo, unde au avut loc tensiuni duminică seară, între sârbi şi kosovari.

„KFOR monitorizează situaţia cu atenţie şi este gata să intervină, dacă stabilitatea este pusă în pericol, în conformitate cu mandatul său, acordat prin rezoluţia 1244/1999 a Consiliului de Securitate al ONU. Comandantul KFOR este în contact cu toţi interlocutorii, inclusiv cu reprezentanţii structurilor de securitate din Kosovo şi cu şeful Statului Major al armatei Serbiei. Nu există perspective reale ale unui viitor mai bun în Balcani fără respectarea deplină a drepturilor omului şi a valorilor democratice, fără stat de drept, reforme interne şi relaţii de bună vecinătate. Dialogul constructiv este cheia pentru stabilitatea regională”, punctează forţa internaţională de menţinere a păcii.

Misiunea noastră este în întregime axată pe punerea în aplicare zilnic a mandatului său din partea ONU pentru a asigura un mediu sigur şi în siguranţă, precum şi libertatea de mişcare pentru toţi locuitorii din Kosovo", se adaugă în acest document, făcând cunoscută o "situaţie generală tensionată în ce priveşte securitatea" în municipalităţile din nordul ţării”, precizează un comunicat publicat pe contul de Twitter al KFOR.

Din 1999, când o campanie de bombardamente NATO a pus capăt conflictului, Kosovo se află sub protecţia internaţională a KFOR, forţa internaţională de menţinere a păcii în Kosovo. 

Poliţia din Kosovo a afirmat duminică că a fost ţinta unor focuri de armă în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia, în semn de protest faţă de politica frontalieră a guvernului, scriu AFP şi Reuters.

Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia care au provocat tensiuni duminică în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade şi trase focuri de armă asupra poliţiei, notează AFP.

Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.

Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară.

Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia - care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 - cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.

Aceste măsuri au suscitat puternice tensiuni duminică în nordul Kosovo unde trăieşte o minoritate sârbă.

Kosovo este recunoscut ca stat independent de peste 100 de ţări, dar nu şi de Serbia şi Rusia şi nici de câteva state ale UE, printre care şi România.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite