Secretarul general al ONU denunţă „eşecul“ comunităţii internaţionale în a proteja civilii din conflictele armate

0
Publicat:

Consiliul de Securitate s-a reunit marţi, la cererea Elveţiei care îl prezidează luna aceasta şi pentru a dezbate un raport al lui Guterres asupra "protejării civililor în conflictele armate".

Antonio Guterres
Antonio Guterres

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a denunţat marţi "eşecul" comunităţii internaţionale în a "proteja" civilii din conflictele armate, în condiţiile în care numărul victimelor provocate de lupte şi de consecinţele lor umanitare a crescut cu peste 50% între 2021 şi 2022, informează AFP.

"Adevărul este teribil: lumea este pe cale să eşueze în a-şi îndeplini angajamentele pentru a proteja civilii, angajamente consacrate de dreptul umanitar internaţional", a declarat Guterres în faţa Consiliului de Securitate al ONU, scrie Agerpres.

Consiliul de Securitate s-a reunit marţi, la cererea Elveţiei care îl prezidează luna aceasta şi pentru a dezbate un raport al lui Guterres asupra "protejării civililor în conflictele armate".

Potrivit acestui document, "în 2022, Naţiunile Unite au înregistrat cel puţin 16.988 de decese în rândul civililor în 12 conflicte armate, o creştere cu 53% în raport cu 2021".

Doar în Ucraina, ”ONU a înregistrat 7.957 de civili ucişi şi 12.560 răniţi, chiar dacă aceste cifre sunt probabil mai ridicate", a subliniat Guterres.

Aşezat alături de ambasadorul rus Vasili Nebenzia, a cărui ţară a declanşat războiul în Ucraina în urmă cu 15 luni, secretarul general al ONU şi-a exprimat indignarea în legătură cu recurgerea în timpul conflictelor la "arme explozive", "94% dintre victimele cărora în zone populate sunt civili".

În faţa celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, preşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Mirjana Spoljaric, a declarat la rândul său că "în acest moment, nenumăraţi civili trăiesc un infern în conflicte din întreaga lume".

"În orice moment, următoarea rachetă poate distruge casa lor, şcoala lor, clinica lor şi pe toţi cei care sunt acolo. În fiecare zi, fiinţele lor dragi pot fi agresate, violate, arestate, torturate. În fiecare săptămână, ei pot să nu aibă mâncare sau medicamente", a deplâns diplomata.

Consecinţe umanitare ale războaielor, Guterres a estimat că "anul trecut, peste 117 milioane de oameni au suferit de foame acută".

Alături de el, preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Alain Brset, a cărui ţară este "depozitara Convenţiilor de la Geneva (din 1949) şi sediul CICR", a atenţionat: "Înfometarea voită a civililor este o crimă de război".

Liderul elveţian a denunţat de asemenea soarta civililor prinşi în conflicte armate în Republica Democrată Congo, în Sudan, Sahel, Somalia, Myanmar, Afganistan sau "în alte situaţii de violenţă, de exemplu în Haiti".

Potrivit ambasadorului Franţei, Nicolas de Riviere, "bilanţul este copleşitor" şi "creşterea foarte puternică în 2022 a numărului de civili ucişi în conflictele armate este foarte îngrijorătoare".

El a criticat "încălcările dreptului internaţional umanitar" precum cele "comise de Rusia în Ucraina şi (...) de grupul paramilitar Wagner, în special în Republica Centrafricană şi în Mali".

"Civilii suferă de prea multă vreme consecinţe ucigătoare ale conflictelor armate. Este timpul ca noi să ne ţinem promisiunea de a-i proteja", a conchis Guterres.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite